Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Kritiskt bemanningsläge: Sollefteå sjukhus i förstärkningsläge

Publicerad: 23 februari 2022, 14:25

Foto: Nils Jakobsson

Sollefteå sjukhus befinner sig sedan gårdagen i förstärkningsläge. Det till följd av att det saknas personal.


Ämnen i artikeln:

Region VästernorrlandVårdplatsToppnyheter

Under tisdagen gick Sollefteå sjukhus upp i förstärkningsläge till följd av det svåra bemanningsläget. 

”Det är framför allt svårt att bemanna våra medicinska vårdplatser. Vi aktiverar vår krisledningsorganisation för att kunna ha en snabb beslutsprocess i ett svårt läge. Vi behöver samla våra resurser på sjukhuset och samverka i alla led för att klara vårt vårduppdrag”, säger Agneta Nordlander, områdesdirektör närsjukvårdsområde väster, i ett pressmeddelande. 

Dagens Medicin har sökt Agneta Nordlander. 

Vårdplatsbristen har länge varit kritisk i Region Västernorrland, och under januari hade Sundsvalls sjukhus flest överbeläggningar i Sverige, enligt statistik från Sveriges Kommuner och Regioner. I måndags meddelade regionen att patienter i Sollefteå och Kramfors som är i behov av akutkirurgi kommer att få sin vård på Örnsköldsviks sjukhus i stället för i Sundsvall.

I nästa vecka förväntas bemanningsläget försämras ytterligare då flera avtal med bemanningsbolag löper ut. Samtidigt som det inte finns några nya som svarat på avrop.

”Vi har ambitionen att ha kvar så många vårdplatser och så mycket av normal verksamhet som möjligt. Med den brist på medarbetare vi har är det svårt men vi försöker hitta lösningar som får minst negativa konsekvenser”, säger Agneta Nordlander, i pressmeddelandet. 

Dagens Medicin har tidigare skrivit om att Region Västernorrlands styrande majoritet har velat se en budget i balans 2022. I augusti klubbade därför regionfullmäktige igenom ett stort sparpaket, som innebär neddragningar av vårdplatser på alla regionens tre sjukhus. Detta trots att det redan saknades vårdplatser. 

Läs mer: Sundsvalls sjukhus sparar trots en allvarlig vårdplatskris 

Dagens Medicin har sökt regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S), Sara Nylund (S), vice ordförande i regionstyrelsen, och Lena Asplund (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. 

Via Lina Franki, politisk sekreterare för S låter regionstyrelsens ordförande och vice ordförande meddela att de är upptagna men tillgängliga i nästa vecka. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev