Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Kul surf en säkerhetsrisk

Publicerad: 21 mars 2013, 06:45

Foto: Jocke Hedell

Vårdanställdas surfande på sociala medier äventyrar IT-säkerheten, enligt IT-experter.


Det är förbjudet för anställda inom vården i Stockholms läns landsting att surfa privat på landstingets datorer. Men ändå förekommer privat surf på sajter som till exempel Facebook. Det skriver tidningen Ny Teknik efter att ha pratat med flera oberoende källor i landstinget.

Men att surfa privat på Facebook och andra sociala medier från landstingets datorer riskerar att öppna för så kallade riktade IT-attacker.

Anledningen är att utomstående lätt kan ta reda på var den anställda arbetar, och nästla sig in i hens nätverk av vänner. Ett sätt att göra detta är att kapa en profil och sedan skicka en länk som leder till en trojan, ett program som utger sig för att vara nåt roligt men som sedan i stället kan spionera på användaren eller attackera andra datorer.

Trojanen kan sedan få tillgång till känslig information på datorn, som till exempel patientjournaler.

Flera IT-experter som Ny Teknik har talat med menar att hotet är stort.

– De hanterar information som är grundlagsskyddad. Då är det enormt dumt att privat­surfa på samma dator. På sociala medier sänks garden, och man klickar på länkar man får från kompisar som brukar skicka roliga saker, säger Per Hellqvist på data­säkerhetsföretaget Symantec till Ny Teknik.

Susanne Bayard, IT-direktör på landstingsstyrelsens förvaltning i Stockholm, skriver i ett mejl till Ny Teknik att problemet är känt.

”Varje vecka ominstalleras en handfull datorer på grund av virus på Karolinska där Facebook och liknande tjänster kan vara en, av flera, möjliga vägar in”, skriver hon.

Lösningen på problemet, enligt IT-experterna, är helt enkelt att vårddatorer inte ska ha uppkoppling mot internet.

– Det är direkt olämpligt att ha öppna sessioner mot internet och arbeta i vårdsystem på samma dator, säger Fia Ewald, som jobbar med informationssäkerhetsfrågor i vården på Myndigheten för samhällssäkerhet och beredskap, MSB.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev