Arbetsmiljö
Läkare efterlyser bättre skyddslagar för dementa
Publicerad: 14 augusti 2009, 08:21
Läkare efterlyser bättre skyddslagar för dementa Foto: Foto: Photos.com
Lagstiftning som skyddar dementa behövs och brådskar, anser läkaren Karin Sparring Björkstén.
Redan 2006 genomfördes efter EU-kritik mot Sverige den statliga utredningen Regler för skydd och rättssäkerhet inom demensvården.
Men trots att remisstiden gick ut 2007 har regeringen ännu inte presenterat någon proposition. Det skriver Karin Sparring Björkstén, specialist i psykiatri och geriatrik och ordförande i Svensk förening för äldrepsykiatri, tillsammans med socionomen Kerstin Fälldin i dag i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Artikelförfattarna ser flera problem med bristen på lagstiftning om tvångsåtgärder mot dementa. Dels handlar det om tvångsåtgärder som faktiskt vidtas utan lagligt stöd, som inlåsning och lugnande läkemedel i kaffet, dels om dementa som inte får den hjälp de behöver eftersom anhöriga och vårdpersonal inte har laglig möjlighet att ingripa.
Det är vanligt att dementa vägrar att ta emot lagad mat och hemhjälp eller att flytta till ett vårdboende, men också att de blir bestulna, lurade att ingå avtal och utnyttjade ekonomiskt , skriver debattörerna.
En lag som infördes i England och Wales 2007, The Mental Capacity Act, kan fungera som förebild för svensk lagstiftning, anser Karin Sparring Björkstén och Kerstin Fälldin.
Enligt lagen ska beslutsförmågan hos den som drabbats av sjukdom eller skada i hjärnan bedömas inför varje enskilt beslut.
Kraven som gäller är att patienten ska kunna ... 1) förstå information 2) komma ihåg informationen så länge att man kan fatta ett beslut 3) bedöma den tillgängliga informationen för att fatta ett beslut och 4) meddela sitt beslut genom att tala, använda teckenspråk eller även enkla muskelrörelser som att blinka med ett öga eller trycka en hand , skriver artikelförfattarna.