Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Läkares facebookgrupp vill bli nätverk i förbundet

Publicerad: 16 augusti 2022, 04:00

Jill Taube till vänster och Maria Zetterlund till höger, har ansökt om att få ingå i Läkarförbundet som fristående nätverk med gruppen ”Vem tar hand om doktorn?”.

Foto: Hanna Karlberg

Lagom till femårsdagen vill Facebook-gruppen ”Vem tar hand om doktorn?” godkännas som ett fristående nätverk inom Läkarförbundet.


Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetStressMental hälsaSjukskrivningToppnyheterToppnyheter Arbetsliv

 – Vi vill ha en tydligare formalisering av gruppen, vi är ju en grupp för kollegialt stöd och det är bra att man kan hitta oss via Läkarförbundet också, säger Maria Zetterlund som är allmänläkare.

Läs också: Populär facebookgrupp samlar tusentals läkare 

Tillsammans med Jill Taube, psykiater, startade Maria Zetterlund den slutna gruppen ”Vem tar hand om doktorn?” på Facebook 2017. Syftet var att inspirera läkare att ta hand om sig själva. Utgångspunkten var fysisk aktivitet och återhämtning. Arbetsmiljö blev snabbt en stor fråga i flödet. 

Första året växte gruppen till 5 200 medlemmar och i dag, fyra år senare, består den av 9 100 läkare.

Ansökan skickades in i våras och i morgon, onsdag, ska de till Läkarförbundet för att få besked.

Gruppen är redan i dag mer än en diskussionsgrupp på nätet. 

De två grundarna arrangerar exempelvis kurs- och återhämtningsresor, nu närmast en till Mallorca för ett 20-tal läkare, och åker själva runt i landet och föreläser om ett hållbart arbetsliv för sina kolleger. Vid sådana arrangemang tar de betalt, övrigt arbete är ideellt. Den som vill kan betala för ett frivilligt stödmedlemskap.

Inom gruppen bildas nya mindre grupper genom de vänskapsband som knyts under resorna och genom aktiv moderering av gruppen på nätet.

– Vi knoppar av mindre grupper hela tiden och skapar kontakter mellan medlemmarna i diskussionsgruppen. Det kan vara en stödgrupp för läkare som har en särskild sjukdom eller är sjukskrivna och småbarnsföräldrar, till exempel, berättar Maria Zetterlund.

Under pandemin skapades digitala grupper om åtta personer som diskuterat om stress i arbetssituationen. Modellen man utgått från är reflekterande kollegiala samtal. 

– Det är en beforskad samtalsmodell som liksom andra typer av kollegialt stöd visat sig kunna skydda mot utmattningssyndrom. Att ventilera sin arbetsmiljö med kolleger har också visat sig minska självmordstankar, säger Maria Zetterlund.

Alla inlägg på Facebook läses och godkänns innan de läggs ut. Många är anonyma. 

– Då vågar man lyfta upp sin situation och det är så häftigt att se vilket stöd som gruppen ger! Stämningen är fantastiskt fin.

Inläggen handlar om läkarrollen i stort och smått, säger Maria Zetterlund, och ger några exempel: Stress, trakasserier, kan man gå ner i tid som nybliven specialist, vad händer vid sjukskrivning och vilka krav man kan ställa på anpassning när man återgår i tjänst. Där delas också träningstips, återhämtningsvideos, fredagsfniss och – inte minst – kärleksförklaringar till läkaryrket.

Andra yrkeskategorier hör av sig för att få vara med, tandläkare, veterinärer och sjuksköterskor. Men det blir nej, det anses viktigt att läkare har ett eget nätverk där ingen annan lyssnar. Däremot uppmuntras andra att härma gruppen och Maria Zetterlund och Jill Taube delar gärna med sig av tips.

Den här sommaren har ibland beskrivits som den värsta någonsin, har ni haft många inlägg om det?

– Nej, det kan jag inte säga, men det betyder inte att det inte varit tuffare än vanligt. När det är som värst på akuten sitter man inte och skriver på Facebook. Däremot har vi fått fler anonyma inlägg från unga läkare som undrar vad de skulle kunna arbeta med i stället eller som undrar vilka specialiteter som är lugnare. Många upplever den nuvarande arbetssituationen som alltför tung, säger Maria Zetterlund och tillägger:  

– Det är fruktansvärt att vara ung med så många års studier och behöva hamna i den situationen. Men via gruppen kan man kanske inse att det är orimliga krav som ställs och att det inte är man själv som brister. Då vågar man kanske be om hjälp, börja sätta gränser och orka stanna kvar i sitt arbete. 

Fotnot: Facebookgruppen ”Vem tar hand om doktorn?” godkändes på onsdagen som ett fristående nätverk i Läkarförbundet. 

Läs mer: Pandemin fick ST-läkare att tveka om yrkesval 

Fristående nätverk

Fristående nätverk inom Läkarförbundet är för närvarande:
Läkare i världen

Läkare mot tobak

Läkare utan gränser

Regnbågsläkarna

Stiftelsen Läkare mot AIDS forskningsfond

Svenska läkare mot kärnvapen

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev