Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Läkarfacket välkomnar ny lag

Publicerad: 20 november 2008, 15:25

I dag, torsdag, har riksdagen klubbat igenom Lagen om valfrihetssystem. – En bra lag, tycker Läkarförbundet.


Lagen om valfrihetssystem, LOV, innebär att alla vårdgivare som uppfyller vissa grundkrav, som landstingen fastställer, kan öppna vårdcentraler eller andra sjukvårdsinrättningar. Det är sedan patienten som väljer vilken verksamhet som denne vill anlita.

– Allt talar för att patienternas och vårdpersonalens kunskap och önskemål i högre grad bör styra hur vården utformas och organiseras. Lagen är ett viktigt steg i den riktningen, säger Eva Nilsson Bågenholm, Läkarförbundets ordförande.

Hon oroas dock över att LOV kan bidra till att främst större aktörer tar plats på marknaden.

– Läkarförbundet är också oroat över att inte alla privata vårdföretag tecknar kollektivavtal för sina anställda. I avtalen med både privata och offentliga vårdgivare bör personalen garanteras meddelarskydd, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Den lag som röstats igenom i dag innebär att landsting och kommuner som så önskar kan använda sig av valfrihetsystem i stället för lagen om offentlig upphandling när de anlitar vårdgivare. LOV ska träda i kraft vid årsskiftet.

Senare i år väntas riksdagen ta ställning till regeringens förslag om att alla landsting ska tvingas att införa vårdvalssystem inom primärvården.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev