torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Läkarkåren vill delta i projekt för enklare läkarintyg

Publicerad: 17 februari 2022, 05:00

Läkarförbundet är positivt till förenklade läkarintyg, men vill tas med i arbetet. Marina Tuutma företräder SLF och DLF och Magnus Isacson är ordförande för Sfam. Foto: Fredrik Karlsson, Bildbyrån/Getty Images/Erik Simander, Bildbyrån

Från Läkarförbundets sida är man, inte oväntat, positiv till en förenkling av läkarintygen vid sjukskrivning, men trycker på vikten av att Försäkringskassan för dialog med läkarkåren.

Ämnen i artikeln:

SfamDistriktsläkarföreningenLäkarförbundetFörsäkringskassanMarina TuutmaMagnus Isacson

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Försäkringskassan tittar just nu på möjligheter att förenkla sjukskrivningar och läkarintyg med hjälp av it och ny teknik. En idé är att hämta diagnoskoder direkt ur journalen efter tillstånd från den sjukskrivna.  

– Kunde vi automatisera kortare sjukskrivningar skulle det underlätta mycket och vi kunde lägga resurserna på de långtidssjukskrivna i stället, säger Försäkringskassans it-direktör Stefan Olowsson, som leder projektet, i en artikel i Dagens Medicin.  

Marina Tuutma är ordförande i Distriktsläkarföreningen och andre vice ordförande i Läkarförbundet. Hon ringer upp i en kort paus med förbundsstyrelsen.   

– Vi ser positivt på att hanteringen av läkarintygen förenklas – enkla sjukfall, enkel hantering. Man måste ta vara på de smarta lösningar som digitaliseringen ger, säger hon.  

För att skriva läkarintyg och att komplettera dem tar allt mer tid från läkarna och är ett växande arbetsmiljöproblem, menar hon. Ambitionen att minska byråkratin är bra. 

När Läkarförbundet hade ett möte med Försäkringskassan i november fick de redan då höra om projektet. 

– Mitt medskick var att vi behöver träffas och föra en dialog, det här berör ju läkare inom allmänmedicin väldigt mycket men även läkare i slutenvården. I stället för att vi ska kritisera Försäkringskassan efteråt är det bättre att vi är med från början, säger Marina Tuutma. 

Hon förväntar sig att myndigheten tar kontakt med Läkarförbundet inom kort.   

– Det är vi som vet hur det hänger ihop med journalsystemen och resten av sjukvården, både ur ett patientperspektiv och ur vårt. Det kommer inte att gå bra om inte professionen är med i utvecklingsprocessen tidigt.

Läs mer: Regeringen förlänger reglerna för läkarintyg 

Magnus Isacson, ordförande i Sfam, Svensk förening för allmänmedicin, välkomnar också en förenkling och ser det som en självklarhet att läkarna bör tas med i arbetet. 

– Men rent principiellt tycker jag att vi ska vara medvetna om att Försäkringskassan har en viktig kontrollfunktion. Det är bra att det i vissa fall krävs en arbetsinsats efter en vecka för att bli sjukskriven, det ska inte vara för lättvindigt. För patienter som mår psykiskt dåligt kan det vara viktigt med sjukintyg efter en vecka för att kunna fångas upp i tid, säger han.

Under pandemin har det varit en fördel att Försäkringskassan varit flexibel och lättat på reglerna. Han ser också hur handläggarna i allt högre grad lutar sig mot det försäkringsmedicinska beslutsunderlaget, vilket underlättat, i alla fall för de ärenden som ryms inom det. 

I journalsystemet Takecare finns en klicklösning vars smidighet Magnus Isacson uppskattar. Den kräver inte att han skriver med egna ord utan sjukskriver han någon för funktionsnedsättning och/eller aktivitetsbegränsning, exempelvis utmattning, finns en rullist med ord som koncentrationssvårigheter, trötthet och andra symtom.  

Läs också: Sjukintyg kan förenklas med diagnoskod direkt ur journalen 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev