Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Många AT-läkare funderar på att byta yrke

Publicerad: 6 september 2021, 11:11

Madeleine Liljegren, ordförande för Sveriges yngre läkares förening, Sylf, vill att regionerna tar fram fler AT-platser.

Foto: Tomas Melin

Sjukhusen i Varberg och Västervik toppar årets AT-rankning. Rapporten visar också att 21 procent av de AT-läkare som svarat funderar på att byta yrke.

Ämnen i artikeln:

Region HallandRegion Kalmar länSylfHallands sjukhusVästerviks sjukhusAT-läkare

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Hög arbetsbelastning och problem i arbetsmiljön är orsaken till att 21 procent av de av AT-läkare som deltagit i undersökningen överväger att byta yrke, enligt Sveriges yngre läkares förening, Sylfs, årliga sammanställning över AT:s kvalitet i Sverige. Det är den högsta siffran sedan rankningen infördes 2008. Omkring 60 procent av AT-läkarna anställda november 2020 uppskattas ha besvarat hela enkäten, se faktaruta nedan.

Rapporten visar också att en AT-läkare i snitt arbetar 1 timme och 40 minuter gratis i veckan. 

– En bra arbetsmiljö för läkare är en förutsättning för att patienterna ska få en bra vård. Att arbeta som läkare är ett yrke, inte en fritidsaktivitet. Det är mycket allvarligt att våra medlemmar, som tar ett stort medicinskt ansvar – dygnet runt, årets alla dagar – inte får full ersättning för sin arbetade tid. Det är nästan en dag i månaden som våra medlemmar ger gratis till arbetsgivaren, säger Madeleine Liljegren, ordförande för Sylf, i ett pressmeddelande. 

Läs också: Antalet AT-platser ska öka i regionerna 

Även väntetiden för läkare att få påbörja sin AT efter examen har blivit längre. Enligt Sylfs rapport tar det i snitt 11 till 14 månader, förra året tog det i snitt 10,6 månader. 

– Det är allvarligt. Vi ser i svaren från underläkare som väntar på AT att de är i en väldigt utsatt position. AT är en introduktionstjänst – en väg in i yrkesrollen där man har strukturerad handledning och utbildning. Tre regioner har under vår mätperiod minskat antalet platser, och fem kan inte garantera att de kommer att ha utökat sina platser alls till 2023, säger Madeleine Liljegren i pressmeddelandet. 

Årets bästa AT-ort 2021 delades av Hallands sjukhus Varberg och Västerviks sjukhus. 

Fakta om rankningen

Totalt svarade 2 220 personer på AT-enkäten 2021. 495 avslutade enkäten innan samtliga frågor var besvarade, varav 390 personer gick in i den separata enkäten för vikarierande underläkare före AT. Svarsfrekvensen landade på 64 procent, och slutförandefrekvensen om 50 procent då 1 725 besvarade samtliga frågor i enkäten. Enligt SKR:s personalstatistik för 2020 skulle det innebära att 60 procent av AT-läkarna anställda november 2020 besvarat hela enkäten (Sveriges Kommuner och Regioner, 2021).

 

Källa: Sylf, AT-rapporten 2021

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev