Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Mer tvång inom norsk sjukvård

Publicerad: 9 april 2008, 11:31

Från nästa år ska det i Norge bli lättare att ge sjukvård till patienter som motsätter sig behandling.


De nya reglerna, som införs den 1 januari 2009, ger laglig rätt att vårda personer som saknar kompetens att ge sitt samtycke, samt personer som motsätter sig sjukvård. Det gäller människor med till exempel demens, psykisk utvecklingsstörning och psykiska störningar, skriver norska Dagens Medisin.

En förutsättning för att få utöva tvingande sjukvård är att patienten annars skulle få betydande men.

– Hittills har möjligheten att ge hälso- och sjukvård till den gruppen i stort sett varit begränsad till akutsituationer. Nu utvidgas möjligheterna, till exempel för att kunna ge nödvändiga mediciner som patienter motsätter sig att ta, säger Ragnhild Castberg, avdelningsdirektör på Helsedirektoratet, den norska motsvarigheten till Socialstyrelsen.

All personal inom specialistsjukvården, tandhälsovården och den kommunala sjukvården ska få utbildning i de nya reglerna, med fokus på patienters rättssäkerhet.

– Det nya regelverket balanserar inom ett etiskt vanskligt fält mellan patientens självbestämmanderätt och rätten till nödvändig sjukvård. Ett villkor för att utöva tvingande sjukvård är därför att tillitsskapande åtgärder och frivillighet ska försökas i första hand, säger Ragnhild Castberg enligt ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev