Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Mindre ställtid när alla hjälps åt vid operation

Publicerad: 20 maj 2022, 13:00

Kirurgen Kamran Shah och anestesisjuksköterskorna Carina Sandgren, Lennie Ljungren och Victoria Vallin förbereder operationssalen.

Foto: Christian Örnberg

Åtta operationer på sju timmar. Så ser en vanlig arbetsdag ut för operationsteamet på GB Obesitas som utför fetmaoperationer i Skåne.


Ämnen i artikeln:

Toppnyheter ArbetslivRegion SkåneKarriärsöndagToppnyheterCentralsjukhuset i KristianstadObesitasToppnyheter Mage-tarm

Klockan halv åtta på morgonen påbörjar operationsteamet vid GB Obesitas Skåne den första av dagens åtta operationer på mottagningen i Malmö. Därefter avlöser operationerna sömlöst varandra fram till lunch, för att sedan pågå fram till klockan 14.30. 

– Vårt arbetssätt går ut på att undvika kugghjulseffekter, säger Carl-Magnus Brodén, gastroenterolog och verksamhetschef.

Läs också: Tre av tio betalar fetmakirurgi själva

Med kugghjulseffekter menar Carl-Magnus Brodén främst den tid som uppstår mellan de arbetsmoment som utförs av olika professioner i anslutning till en operation. 

– På sjukhus planerar man utifrån kugghjulsprincipen. Först meddelas avdelningen där patienten ligger att denne kan tas emot för operation. En sjuksköterska beställer transport som sköts av en annan enhet på sjukhuset. Transporten kanske är upptagen och ställer patienten på kö, och så fortsätter det. Kugghjulsprincipen bygger på att var och en gör sitt. Vi gör tvärtom, hos hos hjälper alla till, säger han. 

Under själva operationerna ser rollerna likadana ut som på ett sjukhus. En kirurg är en kirurg, och en narkosläkare en narkosläkare, förklarar Carl-Magnus Brodén.

– En av kirurgerna sköter transporten till den postoperativa avdelningen. På så vis slår man två flugor i en smäll. Hade en transport hämtat patienten hade man varit tvungen att vänta till dess patienten var helt vaken, nu transporteras den av en läkare och är därmed säker, säger Carl-Magnus Brodén. 

Under tiden sammanställer den andra kirurgen operationsberättelsen inne i salen.

– Eftersom operationerna genomförs på ett standardiserat sätt tar det bara någon minut. Därefter hjälper kirurgen till att sterilisera salen. Den kirurg som lämnat patienten tar med sig nästa patient ner – det brukar ta ungefär tolv minuter. 

Fast track-konceptet bygger på att den kirurgi som utförs ser likadan ut från dag till dag, och att teamet får arbeta ostört. 

Kamran Shah, kirurg och specialist inom metabolisk och övre gastro-intestinal kirurgi vid GB Obesitas Skåne, säger att förutom att arbetssättet ökar produktiviteten bidrar det också till säkrare operationer. 

– Allt förlöper smidigt och alla vet vad de ska göra. Sedan upplever jag att ett mer effektivt förlopp blir säkrare för patienterna, säger Kamran Shah. 

Kan det inte bli monotont att arbeta så här, lite löpande band-känsla?
– Jag förstår att du ställer frågan – men standardiseringen bidrar till en större säkerhet för patienten och det är viktigt.

Carl-Magnus Brodén säger att arbetssättet skulle vara svårt att införa på ett akutsjukhus, men kan fungera vid mindre sjukhus. 

Exempelvis har GB Obesitas ett nära samarbete med avdelningen planerade operationer på Centralsjukhuset i Kristianstad. Avdelningen arbetar på ungefär samma sätt i sammansvetsade team, men utför gynekologiska operationer, galloperationer och olika operationer av bråck. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev