söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Mycket ansträngt på Stockholms sjukhus

Publicerad: 22 december 2021, 13:51

”Vi har en ökning under de senaste veckorna med fler som behöver sjukhusvård. Det man inte kan se i grafen är de patienter som vårdas på grund av säsongsinfluensan. Våra sjukhus rapporterar att det är ungefär lika många patienter som behöver vård för säsongsinfluensa som för covid-19”, säger Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vårdläget i Region Stockholm är mycket ansträngt inför helgerna, enligt chefläkaren Johan Bratt. Både covid-19 och säsongsinfluensan pressar sjukhusen – samtidigt som många ur personalen är sjuka.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinRegion StockholmCovid-19InfluensaIntensivvård

T

TT


Sjukvården i Stockholm är hårt belastad av såväl covid-19 som säsongsinfluensa och alla sjukhus i regionen utom Karolinska universitetssjukhuset är i stabsläge.

Totalt vårdas 184 personer för covid-19 vid något av regionens sjukhus. 28 av patienterna vårdas inom intensivvården.

Trenden av ett ökande antal patienter är tydlig, enligt chefläkare Johan Bratt.

– Vi har en ökning under de senaste veckorna med fler som behöver sjukhusvård. Det man inte kan se i grafen är de patienter som vårdas på grund av säsongsinfluensan. Våra sjukhus rapporterar att det är ungefär lika många patienter som behöver vård för säsongsinfluensa som för covid-19, säger han.

Läs också: Risk för att årets influensavaccin inte ger optimalt skydd

Akut och nödvändig vård

Johan Bratt beskriver situationen för akutsjukhusen inför helgerna som ”mycket ansträngd”.

– Sjukhusen har nu fullt fokus på akut och nödvändig vård. Planerad vård som kan vänta utan större medicinska risker skjuts upp, säger han.

Den stora ökningen av luftvägsinfektioner skapar två utmaningar för hälso- och sjukvården, menar han.

– Den första utmaningen är att många av vårdens medarbetare och andra i deras hushåll också insjuknar i infektioner. Det betyder att vårdens medarbetare måste stanna hemma från jobbet och att vi har fler patienter och färre medarbetare samtidigt, säger Johan Bratt och fortsätter:

– Den andra utmaningen är att vi har många invånare med luftvägsinfektioner just nu, och det innebär att de behöver provtas. Det har ökat väldigt snabbt de senaste veckorna och vår kapacitet har inte riktigt hunnit med, med tanke på att det har ökat så fort.

Drygt 80 procent vaccinerade

Av alla över 18 år i regionen är över 80 procent vaccinerade. Två tredjedelar av personerna som skrivits ut från regionens sjukhus efter covid-vård är ovaccinerade. Medelåldern för de ovaccinerade som skrivs ut från sjukhus är drygt 50 år, medan den är drygt 70 år för de vaccinerade.

Både Johan Bratt och smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund uppmanar invånarna att vaccinera sig och ta sina påfyllnadsdoser när det är dags.

– Det som är oroväckande är att det är många medelålders som behöver sjukhusvård. Du som inte har påbörjat din vaccination än, gör det, säger Maria Rotzén Östlund.

Marielle Theander Olsson/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev