Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Ny rapport: Utbredd tystnadskultur bland läkare

Publicerad: 12 oktober 2022, 12:24

Att så pass många läkare inte vågar framföra kritik är oacceptabelt och ohållbart, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund.

Foto: Ludvig Thunman/ Bildbyrån

Endast hälften av de tillfrågade läkarna svarade att de vågade framföra kritik till ledningen, och värst var de bland de yngre. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetSofia Rydgren StaleToppnyheterToppnyheter Arbetsliv

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Läkarförbundets nya rapport Tystnadskultur visar att en stor del av Sveriges yrkesverksamma läkare inte vågar framföra kritik till ledningen. Rapporten bygger på svar från enkätfrågor som skickats ut till förbundets 37 521 yrkesverksamma medlemmar inom hälso- och sjukvården, där svarsfrekvensen var 42 procent. 

Värst var det för läkare tidigt i karriären, där mindre än en av tre läkare vågade framföra kritik. 

”Att så pass många läkare inte vågar framföra kritik är oacceptabelt och ohållbart. Det är tydligt att detta inte handlar om enskilda individers personliga egenskaper, utan om vilken kultur det finns i vården i dag. Ingen ska behöva vara rädd för repressalier när man framför kritik. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att arbetsmiljön och arbetsklimatet på arbetsplatsen är tillåtande för kritik”, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund, i ett pressmeddelande.  

Hon fortsätter: 

”Arbetsmiljöarbetet måste bli en prioriterad fråga. Verksamheterna behöver sätta mål för sitt arbetsmiljöarbete och arbeta systematiskt och förebyggande för att uppnå dem.Vi kräver fortsatt en kriskommission för vårdens arbetsmiljö. Det är dags att lyssna på professionen”, avslutar Sofia Rydgren Stale, i pressmeddelandet. 

Läs mer: ”Sjukvårdschefer som vågar protestera riskerar jobbet” 

Kort från rapporten Tystnadskultur – Arbetsmiljöenkäten 2022

Drygt en av sex läkare uppger att de inte vågar framföra kritik till ledningen.  

I Stockholm är det bara två av fem läkare som fullt ut vågar framföra kritik.

Bara en av tre kardiologer vågar fullt ut framföra kritik.  

Kvinnor är mer drabbade än män.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-10-13

Instämmer helt i kritiken och anser att den t. o.m. är kriminell samt inträder redan tidigt under utbildnings och praktik, AT, ST etc av läkar-utbildningen - och detta elände har varit för handen i över 50 år minst...!!!

Roger Sperrling

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev