Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Nytt hot om miljonvite för Region Norrbotten

Publicerad: 23 september 2022, 12:45

Region Norrbotten hotas av ett vite på 1, 2 miljoner kronor av Arbetsmiljöverket om de inte åtgärdar arbetsmiljön på BB vid Sunderby sjukhus.

Foto: Simon Eliasson/ Bildbyrån

2 000 timmar har barnmorskorna arbetat övertid vid BB och förlossningen på Sunderby sjukhus sedan årsskiftet fram till juni. Nu hotas Region Norrbotten med ett vite på 1, 2 miljoner kronor av Arbetsmiljöverket.


Ämnen i artikeln:

Region NorrbottenToppnyheter

Arbetsmiljön på förlossningen och BB vid Sunderby sjukhus döms ut av Arbetsmiljöverket. Myndigheten anser att arbetsbelastningen är så pass hög att personalen riskerar att bli sjuk eller att skada sig. 

Senast den 25 november ska Region Norrbotten ha vidtagit åtgärder för att komma tillrätta med den höga arbetsbelastningen, annars väntar ett vite på på 800 000 kronor. 

Bland annat kräver myndigheten att arbetsgivaren anpassar resurserna till kraven i arbetet, eller minskar kraven. Arbetsmiljöverket kräver också att arbetsgivaren ser över förläggningen av arbetstider och inför hälsosamma scheman.  

Senast den 15 februari ska uppföljning och kontroll genomföras av de vidtagna åtgärderna, annars väntar ytterligare ett vite på 400 000 kronor.

– Det började egentligen redan förra sommaren då 93 procent av barnmorskorna i en enkät uppgav att de upplevde en alldeles för hög arbetsbelastning. Då begärde vi att arbetsgivaren skulle åtgärda barnmorskebristen och arbetsbelastningen. Det hände ingenting, så i februari gick vi vidare till Arbetsmiljöverket, berättar Elisabeth Lindblad, barnmorska på förlossningen vid Sunderby sjukhus, huvudskyddsombud och ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.

Trots flera inspektioner som resulterade i krav på åtgärder från Arbetsmiljöverket visade det sig att övertids- och mertidstimmarna för 47 barnmorskor uppgick till 2000 mellan januari och juni, och att det då fortfarande fanns 220 övertidspass att fylla inför sommaren. 

– För en vecka sedan kom svaret från Arbetsmiljöverket, och de har gått på vår linje, säger Elisabeth Lindblad. 

En önskan från personalen har också varit arbetstidsförkortning. Det för att orka med den ansträngda situationen, enligt Elisabeth Linblad. 

– I dag jobbar nästan 50 procent av barnmorskorna deltid. Det gör de för att de inte orkar mer. Vi har tittat på lite olika schemamodeller, men inom Vårdförbundet har vi ett schemaförslag på 80, 90, 100. Det vill säga – man arbetar 80 procent, får betalt för 90 procent, och 100 procent i pensionsinsättning. Men det är inget arbetsgivaren har velat diskutera i nuläget, säger hon. 

Jan Sundqvist är tf divisionschef för länsvården i Region Norrbotten säger att det pågår ett förbättringsarbete. 

– Vi har jobbat med arbetsmiljön på BB och förlossningen under hela året tillsammans med facket, och sedan i februari även med Arbetsmiljöverket.  Vi har jobbat med flera saker, gjort en schemaöversyn och tittat på hur vi kan förändra dem så att de bli mer hållbara. Vi har tagit in kompetens för att diskutera vad hållbara scheman är. Det vi gör just nu är en enkätundersökning bland personalen kring hur de ser på de framtida schemafrågorna, säger han. 

Samtidigt säger Jan Sundqvist att det pågår ett rekryteringsarbete. 

Personalens önskan om arbetstidsförkortning, hur ställer ni er till den?

– Det är inte aktuellt i nuläget, för det är inte en fråga vi bara kan plocka ut från förlossningen och göra någon ändring där. 

Läs också: Ivo vill tydliggöra lagstiftning med mångmiljonböter 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!   

Kommentarer publiceras efter granskning.

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev