lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Omstridd chef tar över förlossningsvård på Karolinska

Publicerad: 1 april 2022, 13:58

Maria Söderkvist, till vänster, tidigare hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jämtland Härjedalen, blir ny verksamhetschef för omvårdnadsområde graviditet och förlossning på Karolinska universitetssjukhuset. Temachef Heidi Stensmyren är nöjd med rekryteringen. Foto: Marlene Nilsen/ Bildbyrån, Johanna Lundberg/ Bildbyrån

Maria Söderkvist, tidigare hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jämtland Härjedalen, blir ny verksamhetschef för omvårdnadsområde graviditet och förlossning på Karolinska universitetssjukhuset.

Ämnen i artikeln:

VårdförbundetKarolinska universitetssjukhusetRegion Jämtland HärjedalenRegion StockholmLäkarförbundet

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


För drygt en vecka sedan stod det klart att Maria Söderkvist tar över som ny verksamhetschef för omvårdnadsområde graviditet och förlossning på Karolinska universitetssjukhuset i dag, den 1 april. Dagens Medicin har tidigare berättat om att Maria Söderkvist, som tidigare var hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jämtland Härjedalen, valde att avsluta sitt förordnande i förtid den 28 februari.

Läs mer: Maria Söderkvist vill prioritera annat än arbetet: ”Vi har bara ett liv” 

Det skedde efter en turbulent tid i regionen med stora sparpaket och massuppsägningar till följd, och där Maria Söderkvist kritiserats hårt för sitt ledarskap av både Vårdförbundet och Läkarförbundet.

Läs mer: Läkarförening kräver ledningens avgång 

Heidi Stensmyren, chef för Tema kvinnohälsa på Karolinska universitetssjukhuset och tidigare ordförande för Sveriges Läkarförbund, står bakom rekryteringen av Maria Söderkvist. Hon känner till situationen i Jämtland Härjedalen, och Läkarföreningens kritik.

– Maria Söderkvist har haft ett tufft uppdrag, det vet alla. När det är ett väldigt svårt och tufft läge då kallar man kanske på en person som är väldigt erfaren för att försöka att göra ett bra jobb, säger Heidi Stensmyren.

Är det så du har tänkt när du rekryterat henne till förlossningsvården vid Karolinska?

– Nu frågade du med anledning av hennes tidigare uppdrag i Jämtland Härjedalen. Genom sin karriär har Maria Söderkvist haft många chefsposter, och fått väldigt goda omdömen för att vara en trygg och närvarande chef och som står stadigt i svåra situationer. Hon har god kunskap och förståelse för sjukvården, och har vana av och kan jobba mot regionen. Vi vill att våra barnmorskor och obstetriker ska kunna ge kontinuitet för den födande och då är det en tillgång att ha en chef med lång erfarenhet av att jobba på högre nivå i en region – det har Maria Söderkvist. Att vi har valt henne är en sammanvägd bedömning av behovet av stabilitet och kontinuitet i förlossningsvården.

Emma Jonsson, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Stockholm, säger även hon att hon känner till fackförbundens kritik mot Maria Söderkvist i Jämtland Härjedalen.

– Vi vet att det är en kontroversiell person, så är det. Sedan är det alltid olika delar man behöver ta hänsyn till i en rekryteringsprocess. Vi har haft ombud på plats och vi har fått vara med och intervjua flera lämpliga kandidater. Vi har biträtt arbetsgivarens förslag, säger Emma Jonsson.

Dagens Medicin har sökt Maria Söderkvist.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!   

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev