fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Otydlighet kring hemarbete skapar oro på Karolinska

Publicerad: 13 november 2020, 13:37

Administrativ personal vid Karolinska universitetssjukhuset upplever att de tvingas vara på plats, trots ökad smittspridning och lokala allmänna råd om att arbeta hemifrån. Foto: Ann Jonasson/Bildbyrån

Medarbetare vid Karolinska universitetssjukhuset upplever att de inte tillåts att arbeta hemifrån, trots att möjligheten finns och att de lokala allmänna råden säger så.

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenKarolinska universitetssjukhusetRegion StockholmFolkhälsomyndigheten

MW


Region Stockholm är en av de regioner i landet där smittspridningen av det nya coronaviruset ökat med en oroande hastighet. I slutet av oktober tog Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm beslut om skärpta allmänna råd som bland annat säger att ”Arbetsgivare bör vidta åtgärder genom att uppmana all personal att arbeta hemifrån så långt det är möjligt, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån ...”.

Men enligt uppgift till Dagens Medicin tillåts inte alla som arbetar med icke vårdnära administrativa arbetsuppgifter på Karolinska universitetssjukhuset att arbeta hemifrån, trots att möjligheten finns. 

I Karolinska universitetssjukhusets riktlinjer kring hemarbete för icke vårdnära personal står det att distansarbete kan vara en åtgärd om befintliga arbetsverktyg tillåter det, men att ett sådant beslut ska tas av närmaste chef, och att följande kriterier i så fall måste vara uppfyllda:

 ”Arbetsuppgifterna ska utföras med oförändrad kvalité”, och ”Arbetsmiljön ska vara acceptabel för den som arbetar på distans. Det finns dock inga möjligheter under dessa omständigheter att anpassa arbetsplatser i hemmet”.

Enligt uppgift till Dagens Medicin upplever medarbetare att enhetschefer tolkar riktlinjerna som de vill, och i vissa fall tvingat administrativ personal att utföra arbete på plats trots att de har haft möjlighet att arbeta hemifrån. 

Dagens Medicin har tagit del av kommentarer från sjukhusets intranät där flera medarbetare är starkt kritiska till Karolinskas sätt att hantera hemarbete, och utrycker oro kring sin arbetssituation. 

”Ingen förändring i den administrativa personalgruppen på min arbetsplats. Vi tvingas till jobbet trots att vi kan sköta i princip alla arbetsuppgifter hemifrån. Kolleger med kroniska sjukdomar tvingas också till jobbet. Skrämmande hur lite Karolinska bryr sig om sin personal”, lyder en kommentar.

En annan skriver:

”Karolinska har ett märkligt sätt att hantera sin personal. Gissar att man gärna vill att personalen ska förbli frisk så att man kan bidra, lite svårt att åstadkomma detta då man inte får en möjlighet till avstånd. Har både arbetsuppgifter samt verktyg som tillåter detta, men chefen har dragit på det i flera månader nu /…/ under tiden sprids smittan bland personalen”. 

En tredje skriver: 

”Det har inte utkommit någon som helst information/direktiv till cheferna gällande administrativ personal. Denna personalgrupp borde kunna arbeta hemma, eller till viss del kunna dela upp sitt arbete och bara vara på plats då de fysiskt måste det. /…/ Även vi måste ju bidra till att få ner antalet resande i kollektivtrafiken. Men inte ett ljud om detta…”

Patricia Enocson är hr-direktör vid Karolinska universitetssjukhuset. Hon känner till oron och kritiken från personalen, och har tagit del av kommentarerna på intranätet. Men säger samtidigt att det är viktigt att skilja på vad som gäller för icke vårdnära personal, och för administrativ personal som arbetar i vården. 

– Jag tror att detta gör det svårt att skapa generella riktlinjer, därför låter vi de närmaste cheferna göra bedömningen: hur kan jag bedriva min verksamhet på ett så säkert och gott sätt som möjligt för medarbetarna och för patienterna, säger hon och fortsätter: 

– Jag kan förstå att det skapar frågetecken, och det kanske till och med skapar irritation i fall man inte har fått som man kanske själv har velat, eller tycker att chefen kanske inte ser mig som individ, säger hon.

Patricia Enocson tycker att sjukhusets riktlinjer för hemarbete är tillräckligt tydliga. 

– De finns där som en generell vägvisare till hur vi ska göra så bra som möjligt utifrån de allmänna råden som gäller för oss som hälso- och sjukvårdsuppdragsgivare. Och där tror jag att det kan vara svårt att hålla isär de riktlinjer som ges till allmänheten, och de riktlinjer som ges till oss som samhällsviktig funktion, säger hon. 

Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare och enhetschef vid Region Stockholm, vill inte uttala sig om enskilda arbetsgivare, men säger att de lokala allmänna råd som finns i Stockholm gäller för alla.  

– Det ingår i de lokala allmänna råden att så många som möjligt ska arbeta hemma. Vi uppmanar alla arbetsgivare att de som kan arbeta hemma ska ges möjlighet till det, säger hon. 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev