söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Panelsamtal: ”Vi måste hitta helt nya sätt att jobba på”

Publicerad: 3 juli 2023, 08:56

Under ett panelsamtal diskuterade fem deltagare hur sjukhusen bäst får ordning på brist på rätt kompetens. Från vänster: David Konrad, Jean-Luc af Geijerstam, Marie Morell, regionråd Östergötland (M) och vice ordförande SKR:s sjukvårdsdelegation, Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande i Nationella vårdkompetensrådet, Hanne Kjöller, fristående kolumnist i Dagens Nyheter, och Nina Hedlund, moderator.

Foto: Emil Schröder

Vad behöver framtidens sjukhus? Mindre ”administrativa tortyrmetoder” och fler radikala lösningar tyckte några i panelen vid ett seminarium under Almedalsveckan.

Ämnen i artikeln:

Almedalen Juli 2023Ann-Marie Wennberg LarköJean-Luc af GeijerstamKarolinska universitetssjukhusetMarie Morell

Emil Schröder

emil.schroder@dagensmedicin.se


Jean-Luc af Geijerstam, generaldirektör för Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, inledde eftermiddagsseminariet i Vårdarenans tält i Visby i förra veckan med en kort men glasklar lägesbild av det omfattande bemanningsproblem som den svenska vården befinner sig i, baserat på myndighetens senaste rapporter.

– Kompetensförsörjning och arbetsvillkor är en central utvecklingsfråga för hälso- och sjukvården. Det säger i stort sett alla, fråga vem som helst: hur man tacklar det här, hur väl man lyckas med det här – det är nyckeln till framgång och utveckling för vården framåt, konstaterade generaldirektören.

När nästa talare, David Konrad, sedan gav sin lägesbild av situationen utifrån perspektivet som temachef på Karolinska universitetssjukhuset valde han att inte skräda sina ord.

– Vi ser en väldigt stor andel av äldre patienter, som är de stora sjukvårdskonsumenterna, samtidigt som vi ser en starkt avtagande ökningstakt av tillgänglig arbetskraft – det är ingen bra matchning alls. Vi vet också att vi har en hel del pensionsavgångar framför oss i takt med att folk blir äldre, sa David Konrad, som är chef för perioperativ medicin och intensivvård på Karolinska och fortsatte:

– Så man kan säga att vi står mitt i en präriebrand – och den branden närmar sig. Då måste vi hitta helt nya sätt att jobba på. Vi har vetat om att det här har varit på väg länge. Det har skrivits många rapporter och många har uttalat sig, men väldigt lite har faktiskt gjorts. Jag tror att vi behöver radikala lösningar för ett ganska radikalt framtidsscenario.

Han hänvisade till det uppmärksammade förslaget om att introducera operationstekniker som en ny yrkesroll som en konkret åtgärd som tagits fram på Karolinska, ett förslag som han själv ligger bakom. Syftet är att yrkesrollen delvis ska fungera som ett komplement i och med att det är brist på operationssjuksköterskor.

Läs mer: Förslag om ny yrkesroll inom operationsvård väcker starka reaktioner på Karolinska

Samtidigt har operationssjuksköterskor på Karolinska undertecknat ett brev där de konstaterar att förslaget skapat en förtroendekris på sjukhuset. De lyfter bland annat ökad risk för vårdskador som en eventuell konsekvens av förslaget.

Men David Konrad anser inte att sjuksköterskornas argument håller.

– Det är som att man känner sig kränkt – att man känner att vi som vårdgivare eller jag som chef inte förstår hur viktigt arbetet är. Men jag skulle säga att det är precis tvärtom. Det kan inte vara så att vi fortsätter titta på patientsäkerhet en patient i taget, utan vi måste se till en hel population när vi talar om patientsäkerhet.

Seminariet övergick sedan till ett panelsamtal där fem experter fick lyfta sina favoritåtgärder för att fixa sjukhusens kompetensförsörjning.

Sjuksköterskan, tillika författaren och kolumnisten, Hanne Kjöller konstaterade då att sättet som dagens sjuksköterskor talar om sitt yrke är avgörande för hur många som kommer välja yrket i framtiden.

– Och hur vi talar om vårt yrke beror ju på dessa administrativa tortyrmetoder som läggs på oss. Och det beror också på sådana små saker där det känns som de bara jävlas med en. Till exempel att man lägger omklädningsrummen en halvtimme bort eller att man säger att alla måste jobba natt – herregud jag är snart 60, jag orkar inte jobba natt, sa Hanne Kjöller.

Seminariet anordnades av Karolinska universitetssjukhuset tillsammans med eventavdelningen Dagens Medicin Agenda, som är arrangör för Vårdarenan i Almedalen.

Läs all rapportering från Almedalen här.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev