torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Prispressen över på dosmarknaden

Publicerad: 25 januari 2016, 13:07

Dosaktörernas främsta intäktskälla är apoteksmarginalen.

Foto: Apoteket AB.

Sedan avregleringen har dospengen sjunkit från 6,80 kronor per patient och dag till 50 öre. En rimlig utveckling, anser Svensk Dos. Fast nu kan prispressen vara över.


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– Vill man vinna ett avtal måste man sänka priset, så enkelt är det. Det är upp till det egna bolaget att se till att man är lönsamt i de priser man ger, säger Per Manell, grundare och ordförande för Svensk Dos, till Dagens Apotek.

Svensk Dos var först ut på den omreglerade dosmarknaden med ett avtal på 2,32 kronor i Skåne sommaren 2013. Bolaget vann också Sjukklövern på ett nollbud, men den upphandlingen förlorade Svensk Dos efter överklagan.

Därefter har en del hänt. Och de nämnda femtio örena ovan gällde innan Apotekstjänst i förra veckan kammade hem ett sexårigt nollavtal i fem landsting. Dospengen har därmed sjunkit ytterligare. Fast botten borde vara nådd nu.

– Det kan inte gärna bli lägre än noll. Då skulle man få betala för att ha ett dosavtal, säger Per Manell.

Han påpekar att de stora intäkterna för dosaktörerna är apoteksmarginalen. Dosmarknaden omsatte 2014 över två miljarder kronor inom förmånen med en handelsmarginal på cirka 420 miljoner kronor. Det visar siffror hos Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Senaste apoteksutredningen flaggade dock för att det kan bli förändringar.

– Det kan hända att det blir en annan marginalkonstruktion. Någonstans måste landstingen och TLV fundera över hur de vill ha det. När dosmarknaden avreglerades 2013 var kunskapen inte fullt utbyggd hos landstingen. Nu är man inne på andra varvet upphandlingar och man har lärt sig hur dosmarknaden fungerar, säger Per Manell.

Som exempel nämner han förpackningsstorlekarna, som landstingen har möjlighet att reglera i upphandlingsavtalen.

– Landstingen är medvetna om att det gäller att ha koll på vilka storlekar på dosförpackningar som man använder, säger Per Manell.

Relaterat material

Vann med nollavtal

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev