Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Regionerna får själva anställa AT-läkare igen

Publicerad: 5 februari 2020, 12:12

Foto: Patrik Svedberg

I dag väntas riksdagen besluta att regionerna får tillbaka rätten att anställa AT-läkare och vikarierande underläkare, utan att Socialstyrelsen först godkänt detta.


Länge anställde regionerna själva läkare för allmäntjänstgöring, AT. Förra året kom dock kammarrätten i Stockholm överraskande fram till att detta var olagligt.

Bara Socialstyrelsen får enligt lag fatta beslut om så kallade särskilda förordnanden, som krävs för att bland annat läkare ska få arbeta i vården innan de fått legitimation.

Sedan i maj i fjol måste därför Socialstyrelsen först fatta ett sådant beslut, innan regionerna får anställa AT-läkare. Detta gäller även läkarstudenter och nyutexaminerade läkare som i väntan på AT vikarierar som underläkare – liksom andra läkare, barnmorskor, receptarier och apotekare som inte fått sin legitimation ännu.

I somras ledde detta till att Socialstyrelsens personal fick jobba övertid för att hantera över tusen extra ärenden. Nu har regeringen lagt fram ett förslag om att lagen ska ändras, så att regionerna får tillbaka möjligheten att anställa på egen hand.

Regeringen påpekar i sitt förslag att det är ”ett förbiseende” som ligger bakom krånglet. I patientsäkerhetslagen står det i dag att Socialstyrelsen måste fatta besluten om särskilda förordnanden. Därmed får inte den rätten delegeras till regionerna.

Socialminister Lena Hallengren (S) sade redan i våras att det var viktigt att återgå till tidigare ordning, för att det ska gå så smidigt som möjligt att anställa AT-läkare.

I det nya lagförslaget har regeringen lagt till i patientsäkerhetslagen att regeringen, eller den myndighet som regeringen bestämmer, får meddela föreskrifter om att en region får besluta om särskilt förordnande att utöva ett yrke.

”Eftersom bristen på personal i dag är stor i vården är det enligt regeringen av stor vikt att vården kan ta till vara de resurser som finns på ett effektivt sätt”, skriver riksdagens socialutskott i sitt betänkande.

Ett enigt utskott rekommenderar att riksdagen röstar ja till förslaget i dag. Det betyder att rätten att godkänna vårdpersonal utan legitimation från och med 1 mars kan delegeras till regionerna. Därmed slipper blivande AT-läkare och andra gå omvägen över Socialstyrelsen.

Relaterat material

Socialstyrelsen överklagar dom om AT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev