Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Så vill Stockholm lösa förlossningskrisen

Publicerad: 4 november 2021, 08:33

Stockholms nytillsatta förlossningssamordnare Nicole Silverstolpe föreslår en rad åtgärder för att lösa krisen och massuppsägningarna i regionens förlossningsvård.

Foto: Anna Molander, Getty Images

Stockholms nytillsatta förlossningssamordnare föreslår en rad åtgärder för att lösa krisen och massuppsägningarna i regionens förlossningsvård.

Ämnen i artikeln:

FörlossningskrisenFörlossningsvårdRegion StockholmVårdförbundet

DM


Strax efter fyra på onsdagseftermiddagen twittrade Region Stockholm ut att förlossningssamordnaren Nicole Silverstolpe kommit överens med regionledningen och sjukhusledningarna om ett åtgärdspaket.

– Vi vill gå medarbetarna till mötes med en rad åtgärder för att de medarbetare som har sagt upp sig ska överväga att dra tillbaka sina uppsägningar under uppsägningsperioden, säger förlossningssamordnare Nicole Silverstolpe i ett uttalande på Region Stockholms hemsida.

Åtgärderna presenterades bara någon timme innan 450 barnmorskor samlades i ett digitalt möte för att diskutera situationen och tänkbara lösningar. 

På SVT:s Aktuellts fråga om regionens förslag kan resultera i att uppsägningarna dras tillbaka svarar Åsa Mörner, barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet:

– Om det ska ske så tror jag att det behövs betydligt tydligare besked. Mer konkret hur man faktiskt ska göra för att uppnå en barnmorska per födande och hur man faktiskt ska få till ett hälsosamt schema. 

 

Region Stockholms åtgärder:

Ett arbete för att nå en barnmorska per födande kvinna.

Se över schema och arbetstidsförläggning.

Möjliggör rotationstjänstgöring. Några verksamheter har framgångsrikt arbetat med olika former av rotationstjänstgöring. De bästa av de lösningarna ska vi nu möjliggöra för fler kliniker. Målet är fler barnmorskor till förlossningen.

Möjligheter att använda läkarinsatser på olika sätt.

Arbeta med flöden och i mindre grupper för att använda kompetensen så optimalt som möjligt. 

Vid behov bedöma om det krävs förstärkning av administrativa uppgifter, städning och andra stödfunktioner.

 

Källa: Region Stockholm

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev