Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Sahlgrenska får bakläxa av länsrätten

Publicerad: 31 augusti 2007, 14:25

Efter att tre ryggkirurger i våras slutade på Sahlgrenska uppstod rekordlånga operationsköer. Länsrätten slår nu fast att Sahlgrenska universitetssjukhuset gjorde fel som inte upphandlade operationer för att bli av med köerna.


När de tre kirurgerna hoppade av tidigt i våras tecknade Sahlgrenska universitetssjukhuset avtal med Capio och det privata Spenshults sjukhus om 200 ryggoperationer enligt gällande vårdavtal inom ortopedin.

Det nybildade bolaget GHP Spine Centre, som de tre avhoppade läkarna startat och som erbjöd sig att utföra ett antal ryggoperationer, överklagade detta och hävdade att de inte fått lämna något anbud på ryggoperationerna, skriver Göteborgs-posten.

Den 3 juli stoppade länsrätten avtalen med Capio och Spenshults sjukhus och i veckan kom domstolens utslag. Länsrätten ger GHP Spine Centre rätt och säger att direktavtalen som slöts inte var tillåtna. Att det handlade om en akut situation för Sahlgrenska universitetssjukhuset när tre kirurger samtidigt slutade spelar ingen roll i sammanhanget, menar länsrätten.

Upphandlingschefen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, Eva Arrdal, kan i dag inte ge något svar på hur sjukhuset kommer att gå vidare i frågan.

– Det avgör regionen och vår ledningsgrupp ihop. Vi måste först bestämma om vi ska driva målet vidare til kammarrätten. Jag tror dock knappast det eftersom det ytterligare skulle försena för patienterna att få operationerna gjorda, säger hon till Göteborgs-Posten.

Läs även: Kirurger på Sahlgrenska startar eget

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev