söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Sahlgrenska hotas av vite för hög arbetsbelastning

Publicerad: 18 januari 2022, 14:19

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Arbetsmiljöverket förelägger ett vite om 75 000 kronor på grund av arbetsförhållandena vid kvinnosjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetArbetsmiljöverketVästra GötalandsregionenVårdförbundetLäkarförbundetFörlossningsvård

TB


Kraven har ökat medan resurserna har minskat. Så beskriver Arbetsmiljöverket orsakerna till att det brister i arbetsmiljön vid kvinnosjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Myndigheten förelägger därför ett vite på 75 000 kronor som Västra Götalandsregionen tvingas betala om det inte sker någon förbättring av situationen innan den 29 april. 

Skyddsombuden beskriver hur arbetsbelastningen har ökat och att arbetsförhållandena har lett till en oro hos personalen som tar sig uttryck som sömnsvårigheter, hjärtklappning, magbesvär, huvudvärk och ångest inför att komma till arbetsplatsen. Den höga arbetsbelastningen ska ha resulterat i sjukskrivningar och uppsägningar. 

Läs också: Så många 6:6a till Arbetsmiljöverket har kommit från vården 

Arbetsmiljöverket anger att orsaken till den uppkomna situationen bland annat beror på att sjukhuset inte har lyckats rekrytera tillräckligt med nya medarbetare för att bemanningen ska motsvara arbetsmängden. Periodvis har arbetsbördan ökat då det förekommit fler förlossningar än beräknat i upptagningsområdet för sjukhuset. Personalen ska inte haft möjlighet att ta ut rast och paus och förväntas ta extra pass och blir beordrade att arbeta dubbelpass. Under sommaren 2021 stängdes bland annat en förlossningsavdelning som en nödåtgärd då det inte fanns tillräckligt med barnmorskor för att fylla behovet. 

Efter en pressad sommar anmälde Vårdförbundet och Saco Västra Götalandsregionen till Arbetsmiljöverket, med en så kallad 6:6a-anmälan. Huvudskyddsombudet, Matilda Eriksson, Vårdförbundet, begärde den 1 september att Arbetsmiljöverket skulle meddela ett föreläggande eller förbud mot arbetsgivaren efter att kraven på en bättre arbetsmiljö inte uppfyllts.  

Vid Arbetsmiljöverkets inspektion hade sjukhuset vidtagit vissa åtgärder som rekrytering, identifiering av behov och stödinsatser från företagshälsovård samt påbörjade gruppdialogmöten. Arbetsgivaren berättade att det finns stora utmaningar med att säkerställa grundbemanningen utifrån inflödet av patienter. 

Arbetsmiljöverket ställer nu krav på att arbetsgivaren ska genomföra en undersökning av arbetsförhållandena inom kvinnosjukvården, bland annat vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras när det inte finns tillräckligt med resurser. Arbetsgivaren ska också göra en riskbedömning och lämna in en handlingsplan med åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev