Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Sfai vill ha en iva-kommission

Publicerad: 5 juli 2022, 09:08

Claes Frostell, vice ordförande Sfai, Gunilla Gunnarsson, tidigare utredare tillgänglighetsdelegationen, Karin Sundin (S), regionråd Region Örebro län, Marie Morell (M) ordförande SKR:s sjukvårdsdelegation, Emma Henriksson, ordförande Storstockholms diabetesförening och moderator Elin Karlsson, ordförande för Sjukhusläkarna.

Foto: Linda Berglund

ALMEDALEN: Tillsätt en nationell kommission som ska ha som mål att öka antalet intensivvårdsplatser. Det tycker Claes Frostell, vice ordförande för Svensk förening för anestesi och intensivvård, Sfai.


Ämnen i artikeln:

IntensivvårdSfaiToppnyheter

Kravet på en kommission kom under ett panelsamtal i Almedalen om bristen på intensivvårdsplatser, som arrangerades av Sjukhusläkarna. Panelen var överens om att bristen på vårdplatser är ett problem, och då inte bara inom intensivvården, men lösningarna var desto färre på ett problem som funnits i decennier. 

Läs mer: Svårare än någonsin att planera sommaren– var femte vårdplats stängs 

Just bristen på lösningar och behovet av fler iva-platser gör att Sfai vill att staten tillsätter en kommission, på samma sätt som Coronakommissionen, för att öka antalet intensivvårdsplatser. 

– Vi har inte styrelsebeslut på det, men vi har diskuterat det. Vi vill ha en partssammansatt kommission med alla parter som behövs för ett beslut, säger Claes Frostell till Dagens Medicin efteråt.

I kommissionen skulle flera specialistföreningar för båda läkare och sjuksköterskor ingå, liksom politiker och lärosäten. 

– Man skulle kunna diskutera även andra specialiteter som har en stor andel av sina patienter på iva, som till exempel Svensk kirurgisk förening och akutsjukvården, säger Claes Frostell, som inte kan sätta någon siffra på antalet vårdplatser som behövs varken regionalt eller nationellt. 

– Det beror på hur strukturerna ser ut runtom och vilka uppdrag varje region har, men man skulle adressera brist på iva där man ser den. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev