Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Sju BB-chefer vill inte längre ta ansvar för arbetsmiljön

Publicerad: 18 oktober 2021, 12:47

Foto: Nina Hedlund

Vården efter förlossning på Södersjukhuset i Stockholm har drabbats av allvarliga arbetsmiljöproblem på grund av flyttar och barnmorskebrist. Nu avsäger sig sju chefer ansvaret för arbetsmiljön.

Ämnen i artikeln:

SödersjukhusetVårdförbundetFörlossningskrisenFörlossningsvård

Sophie Ankarcrona Martinez

sophie.ankarcrona@dagensmedicin.se


Tretton barnmorskor har sagt upp sig sedan årsskiftet och enligt Vårdförbundets förtroendevalda är minst tre långtidssjukskrivna, det rapporterar Vårdfokus. Under samma period har fem nya rekryterats. På förlossningen har 17 barnmorskor slutat på grund av graviditeter, pensionsavgångar och nya jobb men endast ett fåtal har nyanställts, enligt tidningen.

Lokalbyten, organisationsförändringar och personalbrist ledde till att sju chefer returnerade sina arbetsmiljöuppgifter för de berörda avdelningarna till arbetsgivaren den 15 september. Det innebär att de avsäger sig ansvaret för arbetsmiljön.

Läs också: Sös förlossningspersonal ombads brainstorma besparingsförslag

Chefsrådgivaren på Vårdförbundet, Annika Cederholm säger till Vårdfokus att åtgärden är ovanlig, men att förbundet uppmanar till det om mandat och resurser inte matchar. 

– Det är en tydlig markering gentemot arbetsgivaren och brukar ha föregåtts av en lång dialog, säger hon till tidningen.  

Efter förhandlingar mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren har en förlikning nåtts, bland annat med löfte om att arbetsbelastningen för barnmorskorna ska justeras. I december ska de nya rutinerna utvärderas. 

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev