söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Sjukhus hotas av vite för hög arbetsbelastning

Publicerad: 29 december 2021, 06:00

Sjuksköterskorna på medicinavdelningen vid Lasarettet i Ystad har för hög arbetsbelastning, anser både skyddsombud och Arbetsmiljöverket. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Lasarettet i Ystad måste åtgärda arbetsmiljön för framför allt sjuksköterskorna på medicinavdelningen, skriver Arbetsmiljöverket i ett beslut.

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenArbetsmiljöverketRegion SkåneLasarettet i YstadVårdförbundet

NP


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att Vårdförbundet i Skåne gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket gällande arbetsmiljön på hela vårdförvaltningen i Region Skåne.

Läs också: Så många 6:6a till Arbetsmiljöverket har kommit från vården 2021 

Nu riktar Arbetsmiljöverket kritik mot Lasarettet i Ystad, för den höga belastningen på medicinavdelningen. Om sjukhuset inte senast den 30 april 2022 har åtgärdat en rad brister, riskerar det ett vite på 80 000 kronor. Det efter att Vårdförbundet slog larm i september 2021. 

Skyddsombudet har vittnat om att den höga arbetsbelastningen ger dålig stämning med trött och irriterad personal som bland annat får magont, huvudvärk, sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter och ångest. Åtgärderna som arbetsgivaren har gjort räcker inte, menar skyddsombuden.

En inspektion genomfördes den 12 november 2021. Arbetsgivaren ska enligt Arbetsmiljöverkets krav bland annat:

■ Ta reda på och dokumentera orsakerna till den höga arbetsbelastningen för sjuksköterskorna på medicinavdelningen. I dokumentationen ska det framgå hur allvarliga riskerna är.

■ Se till så att det är tydligt för sjuksköterskorna på medicinavdelningen vilka arbetsuppgifter de ska utföra och i vilken prioriteringsordning. Vem på avdelningen som ger stöd och hjälp och vem som har högre befogenheter. 

Läs mer: ”Sluta skjut ansvaret upp och ner i organisationen”

Enligt beslutet från Arbetsmiljöverket har personalen på avdelningen haft hög arbetsbelastning under pandemin, vilket har gett konsekvenser för sjukvårdpersonalens mående. Det beskrivs också hur de hela tiden fått högre arbetsbelastning, att några slutar och att inga nya sjuksköterskor har anställts.

Sektionscheferna på medicinavdelningen berättar för Arbetsmiljöverket att de vill kompetensutveckla personalen, men att de inte hunnit. 

Utöver det sker ett arbete tillsammans med öppenvården som ska ge bättre planering för utskrivning till hemmet, vilket ledningen också tror kommer att göra skillnad för sjuksköterskorna.

Dessutom arbetar cheferna på en plan för att bli bättre på att rekrytera personal. Men Arbetsmiljöverket anser alltså inte att de åtgärder som arbetsgivaren gjort hittills varit tillräckliga.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev