Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Sjukhusdirektör hotades för beslut om chefsvaccinering

Publicerad: 24 maj 2021, 09:43

Sjukhusdirektör Björn Järbur fick ta emot en storm av hot och hat för att chefer med verksamhetskontakt skulle ingå i gruppen prioriterade för vaccin.

Foto: Eng Foto/Mathias Bergeld Bildbyrån

Björn Järbur, sjukhusdirektör för NU-sjukvården, blev hotad sedan sjukhusledningen i januari beslutade att vissa chefer skulle prioriteras för vaccinering.


Ämnen i artikeln:

Norra Älvsborgs sjukhus, NälVästra GötalandsregionenI korthetNU-sjukvårdenUddevalla sjukhus

Björn Järbur var först emot att chefer skulle ingå i den prioriterade gruppen av personal. Men politiken drev på och Björn Järbur och övriga ledningen i NU-sjukvården i Västra Götalandsregionen kom fram till att det var rimligt att vissa chefer skulle vaccineras tidigare. 

– Eftersom vi jobbar med närvarande ledarskap, där ledningen ska vara ute i verksamheten tyckte vi att det var rätt, säger Björn Järbur till Göteborgs-Posten. 

Läs också: Jonas F Ludvigsson slutar forska efter hat och hot 

Beslutet blev snart en riksnyhet och startade en storm av kritik och hån på sociala medier. Björn Järbur blev kallad parasit och värre.

– Jag blev hotad. Det var allt från indirekta dödshot till att folk skulle göra en massa dumma saker. Vi fick göra någon typ av värdering av allvarlighetsgraden men det var nära att jag skaffade ett tekniskt personskydd, säger han till TTELA, en lokaltidning i Västra Götaland, som var först att berätta om hoten.

Snart därpå lugnade sig situationen. Något personskydd sattes aldrig in och hoten polisanmäldes inte. Björn Järbur menar att det sällan resulterar i något hur som helst.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev