Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Skarp kritik mot arbetsmiljön på iva i Jönköping

Publicerad: 18 februari 2021, 12:36

Vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping behövde man vid flera tillfällen under förra året stänga vårdplatser till följd av personalbrist.

Foto: Stefan Persson

Efter vårens turbulenta situation på op/iva i Jönköping tillsatte regionen en extern organisationsutredning. Rapporten, som blev färdig i veckan, visar på flera brister, bland annat i ledarskapet.


Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings länCovid-19Intensivvård

– Det här bekräftar egentligen det vi redan hade sett, och påbörjat ett förbättringsarbete kring, säger Patrick Nzamba, hr-direktör i regionen.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om den ansträngda situationen på intensivvårdskliniken vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping under våren och sommaren, och om att kliniken vid flera tillfällen behövt stänga vårdplatser till följd av sjukskriven personal som inte känt att de blivit lyssnade på av regionledningen. 

För att komma tillrätta med problemen tillsatte regionstyrelsens tidigt i höstas en extern organisationsutredning. I rapporten som nu är färdig framkommer brister både inom ledarskap och kring organisationen. Mest framträdande är bristerna på iva vid Länssjukhuset Ryhov. 

– Det var en rörig sommar där medarbetarna var i polemik med regionledningen, och inte kände sig lyssnade på. Värst var det på Länssjukhuset Ryhov. Det fanns en stor besvikelse över regionens sätt att hantera planeringen av ledighet och ersättning under sommaren, säger Patrick Nzamba.

Han säger att ledningen inför den andra pandemivågen agerat för att förbättra för medarbetarna. Många av de förbättringsåtgärder som införts säger han bygger på förslag från medarbetarna.

– Till exempel tyckte personalen att frivillighet skulle ligga till grund när man lånades ut till intensiv- och covidvården. De ville också att det skulle finnas utbildningsinsatser innan detta skedde, och att det skulle finnas en tydlighet i hur länge de skulle vara utlånade samt vem som var deras närmaste chef. De delarna tycker jag har fallit på plats. Självklart finns det fortfarande enskilda medarbetare som inte är nöjda, men i det stora hela tror jag att det fungerar bättre nu, säger Patrick Nzamba.

Under jul- och nyår införde regionen också ett ersättningssystem där vårdpersonal som kallades in under sin ledighet ersattes med 6000 kronor per arbetspass utöver den ordinarie lönen. 

I rapporten som bygger på intervjuer med 138 anställda inom intensivvården framkommer också uppgifter om mobbning inom chefsgruppen och trakasserier inom läkargruppen. 

– Det är helt oacceptabelt. Det tog vi tag i direkt när vi fick kännedom om det i samband med intervjuerna i november. Bland annat har vi haft samtal och upprättat handlingsplaner, säger Patrick Nzamba. 

Sedan den 4 januari har Region Jönköping haft krislägesavtalet aktiverat, och läget vid regionens iva-avdelningar är fortfarande ansträngt. 

– Jag tror att Jönköping är en av de regioner som har det tuffaste iva-läget i landet just nu. Som högst har vi haft 750 medarbetare anvisade på krislägesavtalet, och nu ligger vi på runt 300 medarbetare. Förhoppningsvis behöver vi bara ha avtalet aktiverat några veckor till, säger Nzamba.  

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev