Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

SKR: Sjukfrånvaron minskade i kommuner och regioner förra året

Publicerad: 10 mars 2022, 13:22

Sjukfrånvaron i regioner och kommuner minskade 2021. Det visar ny statistik från SKR.

Foto: Adam Wraftler/Bildbyrån, Gettyimages

Sjukfrånvaron i regioner och kommuner minskade 2021. Det visar ny statistik från SKR. Kvinnors frånvaro ligger betydligt högre än mäns.


Ämnen i artikeln:

SKRToppnyheterToppnyheter Kommunal Hälsa

Sjukfrånvaron 2021 minskade i både regioner och kommuner i jämförelse med 2020, visar statistik från Sveriges kommuner och regioner, SKR.

I regionerna sjönk frånvaron från 7,1 procent 2020 till 6,4 procent 2021. I kommunerna minskade sjukfrånvaron från 8,3 procent 2020 till 7,7. 

”Det är glädjande att antalet sjukskrivningar går ner trots att vi har haft ett år av coronapandemin. Kunskapen om viruset är högre nu och kommuner och regioner har vidtagit olika åtgärder för att stärka arbetsmiljön och minska sjukfrånvaron, säger Caroline Olsson, chef för den arbetsgivarpolitiska avdelningen på SKR i ett pressmeddelande. 

Långtidssjukfrånvaron har dock ökat sedan 2020, men ligger ändå lägre än åren innan pandemin. 

Enligt statistiken från SKR går det också att konstatera att kvinnors sjukfrånvaro är högre än mäns, vilket är direkt relaterat till ojämställdhet på arbetsmarknaden, enligt Caroline Olsson. 

”Arbetsgivare i kommuner och regioner har en hög medvetenhet och kunskapen om jämställdhetsfrågor ökar, men framgångsfaktorer för ett jämställt arbetsliv bygger på att samhällsviktiga aktörer tillsammans tar ansvar. Kvinnor och mäns ska ha samma förutsättningar att kombinera föräldraskap och arbetsliv till exempel”, säger Caroline Olsson i pressmeddelandet. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Läs också: Färre sjukskrivningar när personal stöttades med terapi 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev