Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Sös-läkare larmar i medier om ohållbar arbetssituation

Publicerad: 5 augusti 2021, 10:08

Chefläkare tillbakavisar uppgifter om att patienter kan ha dött på akuten på grund av långa väntetider.

Foto: Nina Hedlund

UPPDATERAD. Läget på Södersjukhuset är mycket ansträngt. Väntetiden på akuten är lång och blindtarmspatienter skickas till andra sjukhus för operation, rapporterar flera medier.


Ämnen i artikeln:

SödersjukhusetAkutsjukvårdErsta sjukhus

Texten har uppdaterats med kommentarer från chefläkare på Södersjukhuset.

Södersjukhuset har problem med bemanningen. Både Läkartidningen och Dagens Nyheter uppger att sjukhuset inte klarar alla akuta operationer och att patienter skickats vidare. Exempelvis ska fem patienter i förra veckan fått åka taxi eller ambulans till Ersta sjukhus. Några av dem uppges dessförinnan ha väntat ett dygn på akuten på Sös för vård.

Läs mer: Hårt tryck på många sjukhus: ”Vi är luttrade men i år är det extremt” 

– Vi skickade patienterna för att vi inte hade kapacitet. Fyra var blindtarmsoperationer – en basal operation som yngre kirurger behöver lära sig för att kunna gå jour. Det andra var en ljumskoperation, också en typ av basalt ingrepp, säger Andreas Fischer, överläkare i kirurgi på Södersjukhuset, till Dagens Nyheter.

I Aftonlandet larmar läkare och sjuksköterskor på akuten om en ohållbar arbetssituation. Bristen på sjuksköterskor beskrivs som stor. Patienter med hjärtproblem, frakturer, svåra infektioner och andra akuta tillstånd kan få vänta upp till ett dygn innan de får vård.

– Dels tvingas de vänta på grund av att vi inte hinner ställa rätt diagnos när vi är upptagna av andra patienter, dels på grund av att vi har en för stor andel oerfarna medarbetare. Vi har haft dödsfall på akuten, som vi tror kan bero på de långa väntetiderna. Alla patienter blir lidande av den långa väntetiden, säger ST-läkaren Johan Stormdal Starck till Aftonbladet.

Läs mer: ”Ivo bekräftar vår verklighet” 

Dagens Medicin har sökt Södersjukhuset för att höra om patientsäkerheten är hotad och hur stort trycket är på akuten i sommar.  Sent på eftermiddagen skickade sjukhuset ut ett pressmeddelande för att bemöta uppgifterna i medierna. 

Väntetiderna på akuten har periodvis varit långa men de svårast sjuka patienterna prioriteras alltid och får ett säkert omhändertagande, enligt Annelie Liljegren, chefläkare i beredskap på Södersjukhuset. 

Uppgiften om att patienter kan ha dött på akuten på grund av långa väntetider, avvisar hon helt i pressmeddelandet:

– Vi har gått igenom samtliga avvikelser och incidenter på akutmottagningen senaste två kvartalen och det finns inte någon rapport om att någon patient skulle ha avlidit till följd av lång väntetid på vår akutmottagning. Vi följer noga alla avvikelser och påbörjar händelseanalyser där det bedöms vara indikerat, kommenterar Annelie Liljegren.

Även uppgiften om att andelen sjuksköterskor ibland skulle ha varit reducerad med 50 procent tillbakavisas. Bemanningen har på grund av uppsägningar och semestrar varit lägre, men aldrig så låg. De dygn när läget varit besvärligare har enheter på akuten med de svårast sjuka prioriterats och aldrig lämnats obemannade av sjuksköterskor, enligt Annelie Liljegren.

”Det finns ett mål om att patienter ska vara klara på akuten inom fyra timmar och vi kan se att vi har marginellt sämre resultat i år jämfört med 2019 och 2020. Det är dock viktigt att fortsatt eftersträva kortare väntetider”, skriver Södersjukhuset i pressmeddelandet. 

I juli meddelade Södersjukhuset att det ska kapa personalkostnaderna med 79 miljoner kronor nästa år. Det motsvarar 102 helårsarbetare. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev