torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Stabsläget avslutat på Norrlands universitetssjukhus

Publicerad: 1 december 2022, 11:53

Beredskapsläget har pågått i en månad – nu avvecklar Norrlands universitetssjukhus stabsläget.

Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

Läget är fortfarande ansträngt på Norrlands universitetssjukhus, som på grund av brist på vårdplatser befunnit sig i beredskapsläge sedan en månad. Efter åtgärder tog den lokala särskilda sjukvårdsledningen beslut om att avveckla stabsläget.

Ämnen i artikeln:

Region VästerbottenVårdplatsNorrlands universitetssjukhusToppnyheterBeredskapsläge

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


”Situationen är fortfarande ansträngd, men nu har vi stärkt förutsättningarna för att hantera läget med ordinarie styrning. Därför avslutar vi stabsläget”, säger Elisabeth Karlsson, sjukvårdsledare i den lokala särskilda sjukvårdsledningen, i ett pressmeddelande från Region Västerbotten.

Norrlands universitetssjukhus i Umeå har sedan den 27 oktober befunnit sig i beredskapsläge på grund av brist på vårdplatser. Situationen berodde på sjukfrånvaro och brist på personal och inledningsvis gick sjukhuset upp i förstärkningsläge, som är det näst högsta av hälso- och sjukvårdens tre beredskapslägen.

Sedan dess har regionen rekryterat extra personal och infört arbetssätt som ska ha gett bättre överblick över tillgängliga vårdplatser. Den 24 november kunde sjukhuset gå ned i stabsläge och nu avvecklas alltså även detta.

Sjukhuset gick redan i slutet av juni upp i stabsläge, också då på grund av för få vårdplatser, och situationen har varit fortsatt tuff sedan dess. Enligt pressmeddelandet från regionen leder regiondirektören nu ett långsiktigt arbete för att säkra bemanning i vården. 

Läs också: Brist på vårdplatser – Västerbotten upp i förstärkningsläge

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev