Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Stora regionala skillnader på sjukskrivningar i Sverige

Publicerad: 14 december 2007, 14:46

Patienter med samma diagnos sjukskrivs olika länge beroende på var i landet de befinner sig. Skillnaderna är stora och förklaringarna är svåra att peka ut.


En patient som sjukskrivs för depression i Örebro är i genomsnitt sjukskriven 100 dagar. I Blekinge är siffran 156 dagar.

För samtliga psykiska diagnoser toppar Västerbotten med ett medianvärde på antalet sjukskrivningsdagar som ligger på 115. Gotland, som ligger lägst, sjukskriver i genomsnitt 85 dagar för psykiska diagnoser.

Det är Försäkringskassan som presenterar siffrorna i en rapport, där även skillnader i sjukskrivningar mellan könen presenteras. Och även om det finns klara skillnader mellan män och kvinnor i sjukskrivningsstruktur är det de regionala skillnaderna som är störst.

Enligt Försäkringskassan kan de stora skillnaderna mellan olika regioner i Sverige inte enbart förklaras utefter åldersstruktur, yrkesstruktur och liknande parametrar.

– Vi tror att det finns olika lokala kulturer och värderingar som påverkar hur sjukskrivningarna ser ut. Dessa gäller naturligtvis för både läkare och Försäkringskassans personal, säger Mattias Ossowicki, utredare på Försäkringskassans huvudkontor, som författat rapporten.

Visserligen erkänner Mattias Ossowicki att det är svårt att statistiskt kunna belägga den typen av förklaringar.

– Det går ju inte att mäta, men det finns studier som pekar på sådana lokala skillnader, säger han.

Rapporten gör även en internationell utblick och jämför svenska sjukskrivningar med hur det ser ut i andra länder. För nästan samtliga diagnoser ligger svenska sjukskrivningstider betydligt över andra länders i jämförelsen, där ett 30-tal länder ingår.

För depression och andra ångestsyndrom är de svenska siffrorna nära tre gånger högre än snittet.

Läs rapporten på Försäkringskassans hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev