söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Strejker hotar städningen i Lund

Publicerad: 2 november 2010, 13:19

Strejker hotar städningen i Lund Foto: Foto: Photos.com

Städningen på Skånes universitetssjukhus, Sus, i Lund kan drabbas av punktstrejker till följd av en konflikt mellan ISS Facility Services och fackföreningen Syndikalisterna.


Den syndikalistiska fackföreningen SAC:s medlemmar på Sus har beslutat att gå ut i tre timmar långa punktstrejker två gånger i veckan från och med den 3 november.

När arbetsnedläggningen sker, eller var, tänker inte fackklubben berätta.

– Det är för att arbetsgivaren inte ska kunna ta in strejkbrytare, säger Jenny Nilsson, SAC, till SVT.

Bakgrunden till strejken är bland annat att fackföreningen och företaget inte kan komma överens om arbetsbördan för städarna.

Arbetsbelastningen på sjukhuset i Lund har tidigare varit föremål för konflikt och uppmärksammades i SVT:s Uppdrag Granskning för fyra år sedan. Då hade städarna en dryg halv minut på sig för att städa en toalett på kvinnokliniken. Något som enligt facket fortfarande gäller.

ISS tillbakavisar fackets kritik.

– Städarna har kollektivavtal med Kommunal och därmed samma villkor som alla andra städare. Deras arbetsområden skiljer sig inte heller från andra städares, säger Christer Ekelund, marknadschef, till SVT:s Sydnytt.

Strejken kommer drabba både patienter och verksamhet på sjukhuset, menar Syndikalisterna, som dock försvarar sig med att den höga arbetsbelastningen redan idag gör att patienterna och anställda på sjukhuset riskerar att bli sjuka på grund av den låga kvaliteten på städningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev