tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Tillfällig hyrchef i Skåne kan vara otillåten direktupphandling

Publicerad: 15 december 2022, 14:52

Bild 1/2  

Foto: Emil Landvad/Bildbyrån

Region Skåne hyrde in en tillfällig verksamhetschef till Centralsjukhuset i Kristianstad efter att flera chefer sagt upp sig. Men avtalet utgör otillåten direktupphandling, enligt Konkurrensverket.

Ämnen i artikeln:

KonkurrensverketCentralsjukhuset i KristianstadRegion Skåne

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


I september 2021 sade den fjärde verksamhetschefen på tre år upp sig från Centralsjukhuset i Kristianstad. Region Skåne vände sig då till ett företag som förmedlar tillfälliga så kallade interimschefer. I januari 2022 slöts avtal om en chef i en upphandling värd 2,9 miljoner kronor. 

Men tjänsten annonserades inte enligt upphandlingsreglerna, enligt Konkurrensverket. Nu vänder sig myndigheten till Förvaltningsdomstolen i Malmö med ett yrkande om att Region Skåne ska betala 250 000 kronor i upphandlingsavgift, enligt ett pressmeddelande.

Region Skåne motiverade enligt pressmeddelande den uteblivna upphandlingen med att det var bråttom med rekryteringen. Konkurrensverket menar å sin sida att regionen vetat om att verksamhetschefen sagt upp sig i åtminstone fyra månader när avtalet om hyrchefen tecknades.

”Upphandlingsreglernas undantag för synnerlig brådska får enbart användas under mycket exceptionella omständigheter. För att inte försätta sig i brådskande situationer är det viktigt att upphandlande myndigheter har framförhållning och planerar på ett sådant sätt att inte otillåtna direktupphandlingar sker”, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i pressmeddelandet.

Läs också: 298 patienter utlokaliserade på en månad  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev