söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Tillgång till skyddsutrustning ska granskas

Publicerad: 31 maj 2021, 06:46

”Pandemin har gjort att krishantering och myndigheternas samverkan har prövats i skarpt läge. Lärdomarna kan förhoppningsvis bidra till förbättrade möjligheter att hantera liknande situationer i framtiden”, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande. Arkivbild.

Foto: Jeppe Gustafsson/Bildbyrån

Riksrevisionen ska granska hur regeringen och myndigheterna har arbetat för att säkra tillgången till skyddsutrustning i regionerna under coronapandemin.

Ämnen i artikeln:

I korthetCovid-19

T

TT


Utbrottet av covid-19 ledde till ett stort behov av skyddsutrustning inom vård och omsorg. Samtidigt blev bristen på utrustning ett faktum i hela Europa på grund av hög global efterfrågan.

Detta aktualiserade frågan om begränsningarna i den svenska krisberedskapen. De nationella beredskapslagren har till stor del avvecklats och regionernas och kommunernas lagerhållning var otillräcklig för att hantera en långvarig kris.

Läs också: Vilda västern vid jakten på skyddsutrustning

”Pandemin har gjort att krishantering och myndigheternas samverkan har prövats i skarpt läge. Lärdomarna kan förhoppningsvis bidra till förbättrade möjligheter att hantera liknande situationer i framtiden”, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Granskningen ska svara på om regeringen och myndigheterna har säkrat regionernas och kommunernas tillgång på skyddsutrustning på ett effektivt sätt. Fokus kommer att ligga på regeringens och myndigheternas arbete med att komplettera regionernas och kommunernas behov av skyddsutrustning under krishanteringsfasen.

Flera tidigare granskningar har visat på brister i svenska myndigheters förmåga att motverka och hantera pandemier och andra kriser.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll? Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev