Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

”Tillit i team minskar risken för incidenter”

Publicerad: 3 september 2021, 13:00

I sin kliniska verksamhet som fysioterapeut har forskaren Emma Nilsing Strid i Örebro behandlat många patienter som skadats av tungt vårdjobb.

Foto: Pavel Koubek/Bildbyrån

Skam, skuld, sorg, ånger och självanklagelser. Det är känslor som kan drabba vårdpersonal som är med om händelser där de och deras patient blir skadade.


Ämnen i artikeln:

På golvetKarriärsöndagRegion ÖstergötlandRegion Örebro LänRegion Jönköpings län

Det visar en ny publicerad studie inom det tvärvetenskapliga forskningsprojektet Pawss, om patientskador och arbetsmiljö i vården. 

Emma Nilsing Strid, disputerad fysioterapeut, är huvudförfattare och konstaterar att ”vården är en riskfylld bransch”. Sjukvårdspersonal har högre sjukfrånvaro och skadefrekvens än de flesta andra yrkesgrupper.

– Det pratar vi inte så mycket om men det borde vi nog göra, säger hon.

För det finns nycklar till högre säkerhet för både patienter och vårdpersonal, visar studien. Tillit till teamet och cheferna, gott stöd och uppföljning är avgörande. Utan det riskerar känslorna att utvecklas till långvariga psykiska besvär. 

Läs debattartikel: Arbetsmiljön har avgörande betydelse för patientsäkerheten 

I studien intervjuades 34 vårdanställda vid olika arbetsplatser och regioner. Sammanlagt berättade de om 71 händelser där de själva och patienten skadats eller riskerat att bli skadade. 

– Jag blev verkligen berörd av intervjuerna, av alla starka känslor som kom fram. En del hade suttit inne med sina berättelser så länge att det räckte med en enda fråga för att allt skulle komma ut, säger Emma Nilsing Strid. 

De flesta incidenterna visade sig handla om hot och våld – i mycket högre grad än forskarna förväntat sig – och om fall eller risk för fall vid personförflyttning. Merparten av de intervjuade var sjuksköterskor med många år i yrket. Även läkare, fysioterapeuter och undersköterskor ingick.

– Vid vårdskador talar vi om vårdgivare som ”second victims”. Det väcker skam, skuld och ånger att ha gjort fel. Man kan också bli arg eller resignera om man till exempel påpekat en risk flera gånger, ingen har lyssnat och någon kommer till skada. 

Samma känslor kan väckas när man lyckats skydda patienten men själv blivit skadad. Emma Nilsing Strid ger exempel på en anställd som räddade en patient genom en kraftig och lyckad heimlich manöver men skadade ryggen så illa att livet förändrades. Personen brottas med frågan om det var värt det.

Som fysioterapeut har Emma Nilsing Strid också mött många, särskilt undersköterskor, med ont i axlar och rygg efter många år i vården. Smärta är komplext och får man inte bearbeta det som hänt är det svårare att återhämta sig, menar hon.

Läs även: Skyddsnät kan ge bättre patientsäkerhet 

I ett annat exempel blev den intervjuade övertalad att flytta en patient – utan att invänta förstärkning och vågade inte stå på sig. Patienten föll och den intervjuade skadades. I det fallet fanns en skev ansvarsfördelning i teamet och hög riskacceptans, enligt Emma Nilsing Strid.

– Men vi ser i studien att när teamet har tillit till varandra och sina chefer så minskar risken för incidenter eftersom medarbetarna klarar av att hantera riskerna. De kan lättare påtala problem, lyssna på varandra och prata igenom saker som hänt. 

Det chefer och arbetsgivarna bland annat behöver göra, enligt forskarna, är att underlätta för medarbetarna att regelbundet reflektera kring risker och incidenter – ge direkt aktivt stöd och uppföljning när något hänt och ge återkoppling och skapa en empatisk och stöttande miljö, fri från skuld och skam. 

Patient and Workers Safety Study

Studien ingår i forskningsprojektet Patient and Workers Safety Study, Pawss, som Region Östergötland är huvudman för. Forskningen sker i samarbete med regionerna Örebro och Jönköping samt Linköpings universitet.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev