Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Tre av fyra gick emot förbundsstyrelsen om slutbud

Publicerad: 2 april 2008, 12:30

Vårdförbundets styrelse ville acceptera medlarnas slutbud men kördes över av avtalskongressen. 154 ombud sade nej. Bara 43 gick på styrelsens linje.


Medlarna i förhandlingarna mellan Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, presenterade sitt slutbud i lördags, den 29 mars. SKL sade ja till budet. Vårdförbundets styrelse rekommenderade också ombuden på helgens avtalskongress att rösta ja. Efter långa diskussioner beslutade dock en klar majoritet av kongressen att rata budet. Bara 43 av 197 ombud röstade för styrelsens förslag.

Kongressen gjorde inte samma bedömning som ni i styrelsen. Hur ser du på det?
– Det är inget problem för oss. Det stora problemet är att det finns en förtroendekris mellan medlemmarna och de lokala arbets­givarna. Jag tycker inte att det är konstigt att man gör olika bedömningar i en organisation utifrån att man har olika roller och ansvarsfördelningar, säger Anna-Karin Eklund, ordförande i Vårdförbundet.

Vårdförbundet har bland annat yrkat på en lägsta accepterad lön på 22 000 kronor och löneökningar på 1 700 kronor i måna­den 2008 och 2009. Detaljerna i budet är hemliga, men enligt Göteborgs-Posten innehöll det bland annat en lägstalön på 21 100 kronor efter ett års arbete samt en garanterad löneökning på 4 procent för år 2008.

Björn Gustafsson, ordförande i Vårdförbundets avdelning Västmanland, tycker inte att det går att vara nöjd med ett medlarbud som ligger så långt från förbundets yrkanden.

– Vi får se hur styrelsen tolkar det här, om de kommer fram till att de kanske har gjort en felbedömning. Hela förslaget var dåligt, vi yrkade avslag på allt. Vi ansåg inte att arbetsgivarna hade gått oss till mötes över huvud taget, säger han.

”Jättebra diskussioner”

Anna Vellet, ordförande i Örebro, ser dock inget problem med att förbundsstyrelsen lade ett förslag och att kongressen sedan kom fram till ett annat.

– Det är inte kontroversiellt. Vi har haft en bra process i förbundet och jättebra diskussioner under kongressen, säger hon.

– Det var mycket som var bra i förslaget, men det ska ju vara bra för alla. Många har negativa erfarenheter av sina lokala arbetsgivare, och på de platser där det är besvärligt hade inte avtalsförslaget räckt till.

I dag, onsdag den 2 april, träffas förbundsstyrelsen för att diskutera hur man ska gå vidare.

Hur nära en konflikt är ni?
– Jag vill inte göra en värdering av det. Men när vi gick in i avtalsrörelsen började vi redan då planera för en konflikt, säger Anna-Karin Eklund.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev