Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Tre ”magnetsjukhus” i Sverige

Publicerad: 22 oktober 2020, 09:30

Länssjukhuset i Kalmar är ett av sjukhusen som valt att gå med i projektet ”Magnet4Europe”.

Foto: Region Kalmar

Tre sjukhus har gått med i Magnet4Europe, ett europeiskt projekt för att förbättra arbetsmiljön i vården.

Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhusetSkånes universitetssjukhusLänssjukhuset i Kalmar

Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


De tre sjukhusen som valt att gå med i projektet är Skånes universitetssjukhus, Akademiska sjukhuset i Uppsala och Länssjukhuset i Kalmar. Totalt i Europa deltar över 60 sjukhus i Belgien, Tyskland, Irland, Storbritannien och Sverige. Flera tunga lärosäten är också engagerade, som Kings College i London, Karolinska institutet och Technische Universität i Berlin. 

Projektets huvudsyfte är att förbättra sjukhusorganisationerna och därmed både patientsäkerhet och arbetsvillkor för hälso- och sjukvårdspersonal. 

Magnetmodellen är en certifieringsmodell för sjukhus och handlar till stor del om att ta tillvara sjuksköterskors kompetens. Fokus ligger på personaltäthet och att omvårdnadskompetens ska finnas på alla nivåer. Modellen kommer från USA, där den har varit framgångsrik när det handlar om att rekrytera och behålla sjuksköterskor – en yrkesgrupp där omsättningen av personal liksom i Sverige ofta är bekymmersamt hög. 

Projektet leds av Linda Aiken, professor vid University of Pennsylvania, och en kollega vid Katholieke Universiteit Leuven i Belgien, som koordinerar studien i Europa. 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev