Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Vårdanställda i Region Sörmland kan ersättas för återhämtning

Publicerad: 16 september 2021, 14:35

På grund av den pressade arbetssituationen som vårdanställda har haft under pandemin har ett förslag lagts i Regions Sörmland om en särskild ersättning för aktiviteter som gynnar återhämtning.

Foto: Getty Images

Anställda inom vården i Sörmland ska erbjudas olika aktiviteter för återhämtning i samband med pandemin. Det framgår av ett förslag till regionstyrelsen.

Ämnen i artikeln:

Region Sörmland

Sophie Ankarcrona Martinez

sophie.ankarcrona@dagensmedicin.se


Efter den press och arbetsbelastning som vårdpersonal erfarit under pandemin vill Region Sörmland satsa på vårdpersonalens återhämtning. Genom att ansöka om ersättning ska arbetsgrupper kunna ta del av social gemenskap, temadagar och utbildning som främjar sammanhållning, beroende på vilka behov som arbetsgruppen har.

Förutom ekonomisk ersättning för sociala aktiviteter ska grundläggande hälsokontroller erbjudas till alla regionens medarbetare, kopplat till de arbetsmiljörisker som de utsatts för under pandemin. Chefer ska få kollegialt stöd genom handlednings- och reflektionsgrupper där chefer från olika verksamheter kan mötas. Även här ska behovet styra inriktningen, enligt förslaget. 

Läs också: Sörmland gjorde så gott man kunde  

Lira, Lära för inspiration, är en pågående åtgärd som regionen använt sig av i över ett år med fokus på att stärka medarbetarkraft och gemensam problemlösning på arbetsplatsen. Förslaget är att fortsätta med Lirautbildningar i regionen, men nu med fokus på återhämtning.  

Satsningen beräknas kosta 45 miljoner kronor. Med insatserna hoppas Region Sörmland skapa möjlighet till ett bra samarbetsklimat, stärka det sociala stödet, ge utrymme för reflektion och ge möjlighet för de anställda att ta kontroll över sin arbetssituation. 

Förslaget tas upp på regionstyrelsens möte den 21 september.

Kommentar

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev