lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Vårdfacken kräver kriskommission för sjukvården

Publicerad: 14 januari 2022, 07:18

Pandemin har slagit hårt mot den svenska sjukvården och förstärkt de problem som funnits sedan tidigare skriver Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund och Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån, Ulf Huett

Situationen i den svenska vården har blivit nästan ohållbar, enligt Läkarförbundet och Vårdförbundet. Nu kräver de att regeringen tillsätter en kriskommission. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

VårdförbundetLäkarförbundetSineva RibeiroSofia Rydgren StaleDanderyds sjukhusHelsingborgs lasarettÖstersunds sjukhus

T


Pandemin har slagit hårt mot den svenska sjukvården och förstärkt de problem som funnits sedan tidigare, skriver Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, och Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund, i en debattartikel i Dagens Nyheter. 

Till exempel är operationsköerna långa, nu väntar minst 171 000 personer på operation. Och det finns brister i arbetsmiljön på flera akutmottagningar runt om i landet.

Läs också: Så många 6:6a till Arbetsmiljöverket har kommit från vården 

På sjukhusen i Danderyd, Helsingborg och Östersund ”har arbetsmiljön varit så ansträngd att patientsäkerheten hotas”, skriver förbunden.

De har gemensamt drivit ärenden till Arbetsmiljöverket som flera gånger dömt ut bötesbelopp. ”Det verkar dock som att många regioner hellre betalar ut miljonbelopp är att de på allvar tar itu med bristerna som skyddsombuden påtalar”.

Läkarförbundet och Vårdförbundet vill bland annat att regeringen snarast tillsätter en nationell kommission som årligen ska analysera några av de värst utsatta yrkesgruppernas arbetsmiljö. Kommissionen ska även få mandat att peka på nödvändiga åtgärder och ange var ansvaret ligger.

Förbundens krav

1. En nationell kriskommission för bättre arbetsmiljö.

2. Strängare lagar mot arbetsmiljöbrott. Domstolar och Arbetsmiljöverket bör få ökade anslag och resurser samt vässade verktyg.

3. Den som smittats av covid-19 i arbete inom vård och omsorg ska få rätt till ekonomisk kompensation genom arbetsskadeförsäkringen.

4. Staten måste ta ansvar för att kompetensförsörjningen till vården ska fungera bättre.

5. Socialstyrelsen bör ta ansvar för att samordna vårdköerna för att hantera den uppskjutna vården och vårdköerna.

6. Rätten till vila och återhämtning för vårdens medarbetare måste bli grundbulten i hur vård organiseras.

 

Källa: Sveriges läkarförbund och Vårdförbundet

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-01-20

Tack för den intressanta artikeln - läste den med stort intresse. Beskedet från regeringen var i dag att de inte var intresserade av kriskomission om jag inte tolkat det hela helt fel. Den nuvarande och tidigare regeringen är/var inte intresserade av kompetens och vård för befolkningen. Människans basala behov består mat, vatten, vård och omsorg enligt svensk krisplan. Vård i tid innebär liv och hälsa men även trygghet. Dessa faktorer ingår i mänskliga rättigheter enligt FN och dem har Sverige skrivit under. Att neka människas eller befolkningens vårdbehov är faktiskt ett brott mot folkrätten. Och det brottet begås av våra beslutsfattare. 

Leg specialistsjuksköterska med 20 års erfarenhet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev