Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Vårdförbundet säger upp avtal med Region Västerbotten

Publicerad: 25 november 2022, 14:24

Vårdförbundet säger upp samverkansavtalet med Region Västerbotten. Avtalet omfattar 3 000 medlemmar, många av dem på Norrlands universitetssjukhus.

Foto: Izabelle Nordfjell/ Bildbyrån

Vårdförbundet säger upp samverkansavtalet med Region Västerbotten. Enligt förbundet fungerar inte partsmodellen.

Ämnen i artikeln:

Region VästerbottenVårdförbundetToppnyheter

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Vårdförbundet Västerbotten meddelade under fredagen att de säger upp det samverkansavtal de har med Region Västerbotten, och som omfattar 3 000 medlemmar. 

Orsaken är enligt förbundet att regionen brustit i sin dialog med facket i frågor som gäller arbetsmiljö- och arbetsvillkor. 

”Efter år av bristande dialog för arbetsmiljö- och arbetsvillkorsfrågor som rör medlemmar i Vårdförbundet så ser vi nu ingen annan utväg än att säga upp samverkansavtalet med Region Västerbotten. Partsmodellen fungerar inte här eftersom arbetsgivarparten inte lyssnar på oss som företräder medlemmarna, personalen”, säger Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Region Västerbottens hr-direktör Kia Ronnhed skriver i ett pressmeddelande att regionen inte delar Vårdförbundets bild av att dialogen mellan parterna fungerar dåligt.

”Det är mycket beklagligt att Vårdförbundet väljer att säga upp vårt samverkansavtal som vi har med samtliga fackföreningar. Vi har just gjort en partsgemensam utvärdering som visar på att de flesta tycker att avtalet fungerar bra på samtliga nivåer, från arbetsplatsnivå till central nivå”, säger hon i pressmeddelandet. 

Uppsägningen av avtalet träder i kraft om tre månader. 

Läs också: Här är arbetsgivarna som sjuksköterskor gillar bäst 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev