fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Vårdförbundet säger upp kollektivavtal

Publicerad: 28 december 2021, 11:06

Efter årsskiftet påbörjas nya förhandlingar mellan Vårdförbundet, SKR och Sobona kring avtal Hök 22. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro vill se ett större fokus på bättre arbetsmiljö för deras medlemmar. Foto: Dan Lepp

Nu säger Vårdförbundet upp avtalet Hök 19. I stället för fokus på löner vill fackförbundet se ett avtal som bidrar till en bättre arbetsmiljö för deras medlemmar.

Ämnen i artikeln:

VårdförbundetSineva RibeiroLöner

MW


I går, den 27 december, valde Vårdförbundets styrelse att säga upp Huvudöverenskommelse 19, Hök 19, med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och arbetsgivarorganisationen Sobona. Något som var nödvändigt för att avtalet inte skulle fortsätta att löpa på efter att avtalstiden gått ut den 31 mars 2022.

I stället för Hök 19, som hade ett stort fokus på löner, vill Vårdförbundet att Hök 22 ska handla om bättre arbetsvillkor. Om det var Vårdfokus först att berätta. 

– Medlemmar måste få ett hållbart yrkesliv och inte behöva gå ner i arbetstid eller drabbas av etisk stress. För det krävs både stora satsningar på arbetsmiljön och att hålla i arbetet med jämställda livslöner och kompetensutvecklingen. Vi ser också att chefens förutsättningar är viktiga för medlemmarnas arbetsmiljö och vilja att stanna kvar. Detta är huvudpunkterna i det yrkande som vi lämnat till SKR och Sobona inför vårens förhandlingar om Hök 22, säger Sineva Ribeiro, förbundsordförande Vårdförbundet i en text på förbundets hemsida.

Inför det tidigare avtalet yrkade Vårdförbundet på att särskilt yrkesskickliga skulle höja sina löner med 10 000 kronor under en treårsperiod. Få av förbundets medlemmar har nått upp till målet. 

– Lönespridningen har dock inte ökat i den utsträckning som vi önskat. Vi ser därför ett fortsatt behov av att hålla i prioriteringen av erfarna och särskilt yrkesskickliga för att skapa möjlighet till lönekarriär i yrket över tid och att öka lönespridningen, säger Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet i texten på hemsidan.

Gästkrönika: ”Sjukvården har förlorat ännu en fantastisk kollega” 

Fakta om Hök 19

Huvudöverenskommelse 19, Hök 19, gäller från den 1 april 2019 till och med den 31 mars 2022 och är ett avtal mellan Vårdförbundet å ena sidan och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Sobona på arbetsgivarsidan. 

Avtalet är nu uppsagt och löper ut den 31 mars 2022. Det ska omförhandlas med start efter årsskiftet.

Avtalet omfattar cirka 77 000 av Vårdförbundets cirka 114 000 medlemmar.

Källa: Vårdförbundet

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

2022-01-03
Vårdförbundet har ca 114 664 medlemmar.

Medlem på Vårdförbundet

Dagens Medicin svarar: Tack för påpekande, vi har förtydligat att avtalet gäller för en majoritet av förbundets medlemmar, men inte alla de enligt förbundet drygt 114 000.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev