Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Vårdförbundet sänker ribban i förhandlingarna

Publicerad: 30 April 2008, 12:40

Vårdförbundet måste förbereda sina medlemmar på att strejken inte ger de resultat som de förväntar sig. Det säger förbundets chefsförhandlare Margareta Öhberg.


När Vårdförbundet rustar för att trappa upp vårdkonflikten den 5 maj har medlarna åter sträckt ut en hand för att undersöka möjligheten att återuppta förhandlingarna mellan Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Vi vill höra efter hur parterna ser på livet, säger en av medlarna, Christina Rogestam.

Förhandlingscheferna vid både Vårdförbundet och SKL säger att de är villiga att bidra med kompromisser för att nå ett nytt avtal. Men om medlarna anser att kompromisserna är tillräckliga var vid Dagens Medicins pressläggning oklart.

”Vi kan inte få allt på en gång”

Efter en veckas vårdstrejk tycker Vårdförbundets chefsförhandlare Margareta Öhberg att det skulle vara bra om förhandlingarna kom igång igen. Hon låter ana att det finns öppningar som hon kan bidra med.

– Som förhandlare vill jag naturligtvis förhandla. Och vi vill ju ha ett avtal så snart som möjligt, säger hon.

Hennes erfarenhet efter Vårdförbundets förra strejk 1995, säger henne att medlemmarna kan komma att bli missnöjda när ett nytt avtal väl är träffat.

– Man når aldrig hela vägen fram och det finns alltid en besvikelse efter en strejk Det är något som Vårdförbundet som organisation måste förbereda sig på. Vi kan inte få allt vi har begärt på en gång utan se det mer långsiktigt, säger Margareta Öhberg.

Innebär det att Vårdförbundets lönekrav på 1 700 kronor är för högt satt?
– 1 700 kronor mer i månaden är ett rättmätigt krav för våra medlemmar.
Men vi kommer inte att få det. Den summan är en del i vårt yrkande och jag hade blivit missnöjd om arbetsgivarna sagt ja till det, i så fall hade vi ju satt yrkandet för lågt. Förhandlingar är ett givande och tagande.

Stämningen runt konflikten har stundtals varit tuff. På insändarsidor och bloggar har glåporden haglat. Vårdförbundets representanter hävdar att arbetsgivarsidan har missbrukat möjligheten till skyddsarbete och bidragit till strejkbryteri. Arbetsgivarsidan anser att Vårdförbundet likt ”en romersk kejsare” tror sig kunna ”ge tummen upp eller ner” för åtgärder som är nödvändiga ur patientsäkerhetssynpunkt.

– I debatten använder vi ibland bilder för att förstärka våra budskap, säger Ingela Gardner Sundström (m), ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Hon har fått utstå spott och spe från allmänhet och Vårdförbundsmedlemmar under den första strejkveckan.

– De tycks tro att jag är en ond människa som njuter av att trampa på sjuksköterskor men så är det förstås inte. Och bakom kulisserna kommer jag och Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund bra överens, berättar Ingela Gardner Sundström.

Kongressen kan säga nej

Ingela Gardner Sundström tror att det finns utrymme för nya avtalsförhandlingar om Vårdförbundet bara kan släppa sina ”orimliga lönekrav”.

– De vet ju själva att hur vi än landar i ett avtal så kommer de att ha besvikna medlemmar efteråt. Men även vi inom SKL diskuterar förstås vad vi nu ska bidra med för att lösa knutarna i förhandlingarna. Vad det är vill jag inte gå ut med, säger Ingela Gardner Sundström.

Hon ser en risk i att Vårdförbundets förhandlare än en gång kan få nej från den medlemskongress som ska godkänna avtalet, även om förhandlarna är överens.

Margareta Öhberg tror dock att Vårdförbundet inför nästa avtalsförslag kommer att ha mer tid att diskutera med kongressen.

– Jag tror att kongressen då har bättre förutsättningar att sätta sig in i avtalet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev