lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Vårdförbundet: Var femte medlem har utsatts för våld

Publicerad: 22 december 2022, 11:33

Vårdförbundet kan se att våld och hot ökar utifrån deras beställda Novusundersökning där 1 200 medlemmar som är barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor har intervjuats.

Foto: Eda Hoyman

Nästan hälften av Vårdförbundets medlemmar har enligt en enkät utsatts för hot under året – och drygt en av fem har utsatts för våld.

Ämnen i artikeln:

VårdförbundetToppnyheter

Helena Wedin

helena.wedin@bbm.bonnier.se


Det visar en Novusundersökning som förbundet har beställt. Resultaten bygger på intervjuer med 1 200 medlemmar som är barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor eller sjuksköterskor. Liknande undersökningar med samma frågor har även genomförts 2018 och 2020.

Vårdförbundet ser i sin undersökning och även i statistik från Arbetsmiljöverket att hoten och våldet mot vårdpersonalen ökat något över tid. 

Enligt de intervjuade personerna är den vanligaste orsaken till att en hotfull eller våldsam situation uppstår att patienten eller en anhörig är berusad eller påverkad av andra substanser eller att det är psykisk ohälsa med i bilden. 

Vidare anger de intervjuade att i nästan var tredje incident där våld och hot uppstår är den som angriper kriminellt belastad eller kan kopplas till gängkriminalitet, vilket även uppfattas som bidragande till att våldet eller hotet uppstår. 

Enbart hälften av dem som uppger att de utsatts för hot och våld har anmält incidenterna. 

I årets undersökning ställdes för första gången frågan om ensamarbete förekommer i potentiellt riskfyllda situationer. På det svarade 36 procent att det förekom på deras arbetsplatser. 

”Vi står inför en tuff jul där personalbrist lett till en slimmad bemanning inom hälso- och sjukvården i både regioner och kommuner, 20 procent av medlemmarna i Vårdförbundet tror att det kommer fungera dåligt. Ansvaret för en säker arbetsmiljö vilar på arbetsgivarna och Novus-undersökningen visar att de måste göra bättre riskbedömningar, fler anmälningar och uppdatera rutiner och inte tillåta att personal jobbar ensamma i risksituationer, vilket alltför många tvingas göra ” säger Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet i ett pressmeddelande

Läs också vad Läkarförbundets enkätundersökning om samma frågor visade 

Om undersökningen

Gjord av Novus på uppdrag av Vårdförbundet via webbintervjuer

Antal intervjuer: Totalt genomfördes 1 197 intervjuer och majoriteten av de svarande är sjuksköterskor

Fältperiod: 11-29 november

Deltagarfrekvens: 51 procent. Resultaten är enligt Novus representativa för målgruppen. Målgruppen är medlemmar i Vårdförbundet, det vill säga sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och röntgensjuksköterskor.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev