söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Vårdpersonal kan få rätt att döljas i journaler

Publicerad: 24 november 2021, 09:42

Region Uppsala har fattat beslut om att utreda om vårdpersonal ska kunna vara anonyma i journaler för att skydda dem från våld, hat och hot. Bakgrunden är ett hårdare samhällsklimat och att sjukvårdspersonal ibland tvingas konfronteras med kriminellt belastade patienter.

Foto: Getty Images

UPPDATERAD Region Uppsala har fattat beslut om att utreda om vårdpersonal ska kunna vara anonyma i journaler för att skydda dem från våld, hat och hot. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

Region Uppsala

T

TT


Det rapporterar Sveriges Radio P4 Uppland.

Emilie Orring, Moderaternas regionråd och regionstyrelsens ordförande, säger till radion att bakgrunden är ett hårdare samhällsklimat och att sjukvårdspersonal ibland tvingas konfronteras med kriminellt belastade patienter.

Men frågan är komplex då det kan vara problematiskt att patienten inte kan få ta del av vem som har fattat ett visst beslut eller genomfört en behandling.

– Det är ju oerhört viktigt också att vi kan upprätthålla patientsäkerheten och patientens rättigheter, säger Emilie Orring till P4 Uppland.

Anna-Karin Agvald, ordförande för Upplands allmänna läkarförening säger till Dagens Medicin att om förslaget är en del av arbetet med att se över säkerheten för vårdpersonalen så kan det vara bra, men att hon inte har sett helheten än.

– Jag tror inte att det skulle vara ett jätteproblem att inte alla namn syns i journalen på nätet. Det är svårt att ta bort ansvarig läkare, men kanske att andra namn som inte har helhetsansvaret kan tas bort. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-11-26

Vad är detta? Var är vi på väg? Fatta beslut anonymt - vad är det för ett samhälle? Det finns lagstiftning och rättsväsende för de problem som kan uppstå. Ta tag i den vanliga lagstiftningen för skydd. Vilken yrkesgrupp skall sedan vara anonyma?

Hugo

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev