Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Vårdpersonal ska fortsätta testa sig trots slopade restriktioner

Publicerad: 3 februari 2022, 10:20

Den 9 februari slopas pandemirestriktioner, men vissa rekommendationer gäller fortsatt för vårdpersonal.

Foto: Johan Nilsson/TT

Även efter 9 februari ska personal inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg testas vid symtom på covid-19 och stanna hemma i fem dagar vid smitta. (2 kommentar)


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenCovidtestCovid-19

 

 

I dag, torsdag 3 februari, meddelade regeringen att alla pandemirestriktioner slopas 9 februari i Sverige. I samband med detta publicerade Folkhälsomyndigheten ny information om råd och rekommendationer på sin hemsida.

Där framgår att provtagningsindikationen ändras från den 9 februari. Fokus ska ligga på testning av personal och patienter inom hälso- och sjukvård och omsorg, medan den breda allmänheten utelämnas, skriver Folkhälsomyndigheten.

Läs mer: Pandemirestriktioner slopas 9 februari 

För den som arbetar i vården är det alltså fortsatt testning som gäller vid symtom på covid-19. Syftet är att skydda sköra grupper.

Den som testas positivt för covid-19 ska stanna hemma och undvika nära kontakt med andra i minst fem dagar, varav två dygn utan feber och med klar förbättring. Förutom hälso- och sjukvårds- och äldreomsorgspersonal ska även patienter och omsorgstagare testas vid symtom. 

Även arbetet med riskreducerande åtgärder efter riskbedömning ska fortsätta inom vård och omsorg. 

Antalet fall inom äldreomsorgen är nu fler än tidigare under pandemin, enligt Folkhälsomyndigheten som konstaterar att även milda symtom kan ge allvarliga konsekvenser för omsorgstagarna.

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

2022-02-04

Alla som arbetar i hälso- och sjukvården arbetar inte med sköra personer. En rutin där alla snuviga (kan vara symtom på Covid) ska testas och sen vara hemma fast de ”bara” är lite snuviga gör att vårdskulden bara växer när öppenvårdsbesök måste ställas in och bokas om. Allmän testning är dessutom personal- och kostnadskrävande. Låt varje arbetsledare avgöra vem/vilka som arbetar med sköra personer och begränsa testningen.

Thomas T Leg fysioterapeut, Med Dr

 

2022-04-11

Intressant, på min arbetsplats äldreboende har vi just nu 8 smittade boende pga en personal som var smittad och kom till jobb. Hennes man fick corona men chefen tyckte att hon ska ändå komma eftersom hon inte visar symtom. Ingen testning överhuvudtaget gjordes. Så nu har vi 8 st smittade. Ska det verkligen vara så? 

Usk

 

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev