lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Vårdplatskrisen: Nus går upp i stabsläge

Publicerad: 28 juni 2022, 14:02

Den ansträngda vårdplatssituationen tvingade Norrlands universitetssjukhus att under tisdagen gå upp i stabsläge. Foto: Erik Mårtensson/ Bildbyrån

Under tisdagen gick Norrlands universitetssjukhus upp i stabsläge. Orsaken är den pressade situationen med för få vårdplatser.

Ämnen i artikeln:

Region VästerbottenVårdförbundet

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Den lokala särskilda sjukvårdsledningen vid Norrlands universitetssjukhus, Nus, beslutade under tisdagen att sjukhuset går upp i stabsläge, och att alla planerade operationer ställs in. 

– Vi har 25 överbeläggningar och i stort sett inga lediga vårdplatser på våra somatiska avdelningar, säger Christer Wilhelmsson, sjukvårdsledare vid Nus. 

Enligt Christer Wilhelmsson är det kirurgavdelningen som har det tuffast, och där arbetar man för att få in ytterligare ett vårdteam för att kunna öppna sex - sju vårdplatser. 

– Vi har inte tillräckligt många sjuksköterskor, det är orsaken. De pensionärer som arbetade extra under pandemin finns inte längre kvar. Och vi får inga svar på avrop från bemanningsföretagen, säger han. 

All akut verksamhet kommer att fortsätta som vanligt. 

– Just nu vet vi inte hur det kommer att bli. Vi utvärderar två gånger i veckan, och har daglig koll på läget, säger Christer Wilhelmsson 

Läs mer: Desperat region höjer bud till mer än tre gånger lönen för vissa sjuksköterskor 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev