Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Västernorrland drar in julbelysning för personalen: ”En symbolhandling”

Publicerad: 11 november 2022, 10:58

Bild 1/2  Ljusstakarna uteblir i kontor och personalrum enligt nya besked från Region Västernorrland.

Foto: Arne Forsell/Bildbyrån

Personalen i Region Västernorrland får klara sig utan adventsljusstakar och annan julbelysning i vinter. Detta i ett försök att sätta fokus på behovet av att spara energi, rapporterar P4 Västernorrland, trots att kostnaden är låg.

Ämnen i artikeln:

Region VästernorrlandToppnyheter

JS

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


Kostnaden för att ha en adventsljusstake tänd i en månad uppges ligga mellan en och två kronor. Men de indragna juleljusen beror mindre på den faktiska förbrukningen. I stället uteblir de röda ljusstakarna i en slags symbolhandling enligt regiondirektör Åsa Bellander.

– I det här fallet har vi inte räknat på de faktiska kilowattimmarna, det är ganska många ljusstakar men de kan vara både led och inte. Men det har inte varit det viktiga för oss utan det har varit att sätta fokus på behovet av att spara energi i den här tiden, säger hon till Sveriges Radios P4 Västernorrland.

Läs också: Myndighet vill leta energitjuvar i sjukvårdens lokaler

Åtgärden ska dock inte gälla i rum med patienter utan omfattar alltså endast personalen. Åsa Bellander medger att beslutet följts av en del missnöjda reaktioner, men nekar till att det handlar om snålhet gentemot personalen i juletid.

– Det här är inte en kris som är Region Västernorrlands utan Sveriges och Europas kris. Den här elenergin kan ju faktiskt också användas till något nyttigare än att lysa upp en elljusstake i något av våra kontorsfönster, säger Åsa Bellander.

Läs också: Sjukhuset drar lika mycket el som 1 500 villor – så tacklar regionerna energikrisen 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev