Arbetsmiljö
Växjöakuten anmäls nu för långvariga arbetsmiljöproblem
Publicerad: 17 februari 2023, 13:44
Den höga arbetsbelastningen på akuten i Växjö leder nu till en 6:6a-anmälan. Foto: Region Kronoberg
Vårdförbundets skyddsombud uppger att sjuksköterskornas arbetsbelastning är för hög och att resurserna inte motsvarar kraven.
”Många upplever etisk stress där jobbet går ut på att bortprioritera snarare än prioritering. Samvetsstress över att behöva bolla människors behov och ställa dessa mot varandra. En stark känsla av osäkerhet och otillräcklighet. Även oro över att glömma något. Ökad migränfrekvens, trötthet, sämre tålamod och svårt att komma ner i varv och somna. Flera långtidssjukskrivna senaste åren”.
Så skrev Vårdförbundets skyddsombud på akutmottagningen vid Centrallasarettet i Växjö i mitten av december till arbetsgivaren Region Kronoberg, då man samtidigt begärde raska åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.
Bland annat ville facket att arbetsgivaren skulle göra en översyn av bemanningsläget i förhållande till inflödet av patienter liksom att ohälsosam arbetsbelastning ska motverkas och att anställda sjuksköterskors övertid minskar.
Regionen har svarat att man påbörjat en översyn av arbetsbelastningen genom att ta in statistik, och att en schemaöversyn ska göras under våren. Man skriver också att fem nya sjuksköterskor börjar på akuten i vår men också att medarbetare slutat på grund av arbetsbelastningen och att det brister i återhämtning.
Karolina Fransson, som är Vårdförbundets huvudskyddsombud på Centrallasarettet, uppger att man nu vänder sig till Arbetsmiljöverket med en 6:6a-anmälan då förbättringarna går för långsamt och fler uppsägningar riskerar komma.
– Arbetsmiljöarbetet tar för lång tid. Medlemmarna upplever att det inte händer något. Vårdgivaren gjorde en arbetsmiljögenomlysning för ett år sedan tillsammans med skyddsombuden, men den rann ut i sanden.
– Nu måste arbetsmiljön säkerställas så att vi framför allt kan behålla de sjuksköterskor vi har och rekrytera nya, säger hon.
Bristerna i arbetsmiljön beskrivs vara påtagliga. Många sjuksköterskor med lång erfarenhet av akutsjukvård har slutat det senaste året. Och i en enkät i mitten av december svarade över 70 procent av de som arbetar kvar på akuten att de överväger att byta jobb.
Samtliga tillfrågade uppgav också att de upplevde att arbetsbelastning var ohälsosamt hög. I dagsläget är 20 sjukskötersketjänster på akuten vakanta varav 11 är bemannade med hyrsjuksköterskor.
Arbetsmiljöverket var redan på väg till Centrallasarettet i sin stora nationella tillsyn av arbetsmiljön på landets akuter. Men myndigheten uppges nu prioritera Vårdförbundets 6:6a-anmälan och kommer att inspektera arbetsvillkoren den 7 mars.
Läs också: Ivos kritik mot sjukhusen - alla beslut samlade
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Kommentarer publiceras efter granskning.