tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

VGR utreder gratis skor till anställda: ”Ett viktigt signalvärde”

Publicerad: 28 mars 2023, 13:38

Snart kan gratis arbetskläder bli en verklighet för anställda i Västra Götalandsregionen.

Foto: Jeppe Gustafsson/Bildbyrån

Det rödgröna styret i VGR vill att regionens anställda ska få gratis arbetskläder och arbetsskor. Nu ska frågan utredas.


Emil Schröder

emil.schroder@dagensmedicin.se


Regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen, VGR, har röstat för att tillsätta en utredning som ska se över möjligheten att erbjuda regionens anställda gratis arbetsskor och arbetskläder.

Eftersom de flesta som arbetar inom mansdominerade yrken erbjuds arbetskläder bör detsamma gälla inom kvinnodominerade yrken, anser regionstyrelsen.

Läs även: Klart: Gratis arbetsskor för medarbetare på Akademiska

”Dels är det en ekonomisk jämställdhetsfråga att kvinnor inte behöver bekosta arbetsskor de använder i arbetet hela dagarna, och även en hygienisk fråga att inte gå hem i samma skor som man rör sig i arbetet med”, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Utredningen inkluderar hälso- och sjukvårdspersonal samt anställda inom serviceförvaltningar. Målet är att kartlägga hur tillgången till arbetskläder och skor skiljer sig mellan yrkesgrupper inom regionen och belysa hur regionen kan säkra att alla anställda som behöver arbetskläder eller skor har samma tillgång till dem.

”Det är även ett viktigt signalvärde till övriga regioner att den här frågan behöver prioriteras”, konstaterar Maria Adrell (V), ordförande i personalutskottet i pressmeddelandet.

Frågan ska behandlas i regionfullmäktige i april och utredningen ska vara avslutad senast den 31 augusti.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev