Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

”Vi har haft detta på känn länge”

Publicerad: 8 mars 2012, 15:00

Vårdförbundet sitter i möte med Falck om övertagandet av ambulansverksamheten i Skåne efter Sirius konkurs. Facket är kritiskt till hur regionen skött frågan.


Efter att Sirius Humanum Ambulans i dag, torsdag, lämnat in en konkursansökan kom snart beskedet att Region Skåne gjort en direktupphandling. Därigenom har uppdraget, stora delar av ambulansverksamheten i Skåne, överförts till Falck, som vill erbjuda alla anställda från Sirius i Skåne jobb. Det handlar om runt 300 tjänster. På eftermiddagen satte sig Vårdförbundet och Falck i ett möte för att prata om förutsättningarna.

– Hur erbjudandet kommer att ta sig ut, det är i dag osäkert. Just nu sitter en av våra förtroendevalda och en ombudsman och träffar ledningen för Falck och diskuterar hur det här skulle gå till i så fall. Men jag vet inte resultatet av de diskussionerna, säger Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet i Skåne, till Dagens Medicin.

Facket är kritiskt till att regionen lagt ut ambulansverksamheten på entreprenad och menar att konkursen var väntad.

– Vi anser att det var underfinansierat från början. Vi måste säga att en så pass livsviktig samhällsfunktion borde nog aldrig lagts ut på entreprenad, säger Mats Runsten.

– Vårdförbundet i Skåne har haft detta på känn en längre tid. Det är tråkigt, inte minst för våra medlemmar är det en osäkerhet kring vad som ska hända.

Han är också kritisk till vad han ser som brist på framförhållning från Region Skåne.

– Det verkar vara lite panikartat från regionens sida, det verkar som om lösningen har tillkommit i all hast, säger han.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev