lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

”Vi har opererat allt vad tygen håller”

Publicerad: 29 juni 2021, 13:04

”Vi har överbeläggningar, så är det. Men det är inte värre än 2019”, säger NU-sjukvårdens sjukhusdirektör Björn Järbur. Foto: Eng Foto


För att avlasta medarbetarna har NU-sjukvården dragit ned på antalet vårdplatser under sommaren. Enligt ledningen är överbeläggningarna dock inte värre än tidigare.

Ämnen i artikeln:

NU-sjukvårdenCovid-19

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Lokala medier rapporterar om problem med överbeläggningar på flera avdelningar inom NU-sjukvården på Västkusten. Men enligt sjukhusdirektör Björn Järbur är situationen inte värre än vanligt. 

– Vi har överbeläggningar, så är det. Men det är inte värre än 2019. Det är så det brukar vara här på sommaren i Bohuslän. Vår befolkning ökar med 25 procent på sommaren och våra medarbetare behöver semester, säger han.

Läs mer: Färre får fyra veckors sommarsemester 

I förra veckan, som var Midsommarveckan, var beläggningen 110 procent inom medicinområdet. Det kan jämföras med samma vecka år 2019 då beläggningen uppgick till 107 procent. Siffrorna avser alltså inte hela NU-sjukvården. 

– Det är medicinområdet som har den tuffaste belastningen över hela sommaren. Vi har också haft överbeläggningar inom ortopedi och kirurgi, men det har mer att göra med att vi har opererat allt vad tygen håller under tiden som vi har operation öppen. Vi har medvetet tagit en del överbeläggningar för att inte ha mer väntande än nödvändigt, säger Björn Järbur.

Efter över ett år med pandemin är behovet av återhämtning större än någonsin hos medarbetarna. För att avlasta har NU-sjukvården dragit ned på antalet vårdplatser och har ungefär 20 färre öppna jämfört med 2019.

Läs mer: Hyrpersonalen räcker inte till i sommar 

Enligt Björn Järbur har man varit noggrann med att folk ska få fyra veckors sammanhängande sommarsemester.

– Det har varit utgångsläget i planeringen och ett skäl till att vi har något färre vårdplatser än vad vi brukar ha ett normalår. Vi har också jobbat med andra saker för att avlasta, till exempel utökat samarbetet med kommuner så att fler patienter kan gå hem, säger han. 

Att göra jämförelser med förra sommaren är lönlöst. Sommargästerna hölls sig hemma på grund av restriktioner och rädsla för covidsmitta gjorde att många undvek att komma till akuten.

– År 2020 var ett helt avvikande år. Vi hade en beläggningsgrad när det var som lägst på 60 procent. Vi fick inga remisser från primärvården och få patienter sökte på akuten, säger Björn Järbur.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev