Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Visby lasarett i förstärkningsläge – sommargäster pressar vården

Publicerad: 5 augusti 2021, 11:16

70 000 sommargäster sätter press på Gotlands sjukvård.

Foto: Anders Wiklund / TT

Visby lasarett har gått upp i förstärkningsläge på grund av den stora belastningen på den gotländska sjukvården. Förstärkningsläget gäller sedan klockan nio på torsdagsmorgonen.


Ämnen i artikeln:

Visby lasarettCovid-19

Trycket under sommaren beskrivs som ”extremt hårt”, med många tillresta och många som sökt hjälp på vårdcentraler och sjukhusets akutmottagning.

Läs mer: Västmanland hjälper Gotland vaccinera besökare 

– Läget är allvarligt. För att prioritera patienter med akuta vårdbehov flyttas planerad vård som kan anstå. Vi måste bland annat omfördela personal och annat för att säkra vårdplatstillgången, säger sjukhuschef Cathrine Malmqvist i ett pressmeddelande.

Det finns tre beredskapslägen inom hälso- och sjukvården: stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge. Tidigare i veckan gick Visby lasarett upp i stabsläge. Gotland hade då 70 000 sommarbesökare, utöver öns 60 000 bofasta.

Enligt regionen beror det pressade läget inte på covidpatienter i behov av vård. På torsdagen fanns ingen patient i smittsam fas på Visby lasarett. Men smittspridningen fortsätter att öka på Gotland. Under senaste dygnet rapporteras 51 nya diagnostiserade fall av covid-19.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Visby lasarettCovid-19

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev